Mugabe til modstandere: »Hæng Jer«

Robert Mugabe, som i årtier har holdt landet i et jerngreb, vandt ifølge landets valgkommission med 61 procent af stemmerne mod oppositionens kandidat, Morgan Tsvangirais 35, men oppositionen hævder som ved tidligere valg, at resultatet bygger på valgsvindel og kræver en retslig undersøgelse.

I sin tale leveret på »Heltenes Dag« tilegnet ofrene for uafhængighedskrigen mod kolonimagten Storbritannien, hånede Mugabe sine modstandere med blandt andet en bemærkning om, at de kan gå hjem og hænge sig.

»De der blev såret efter at være besejret, kan gå hjem og hænge sig, hvis de vil,« lød det i følge Reuters fra den genvalgte præsident til en tusindtallig tilhørerskare fra præsidentens Zanu-parti, der var samlet på »Heltenes Arena« i hovedstaden.

Bemærkningen var dog ikke den eneste kontroversielle, som præsidenten ifølge BBC rev af sig:

Med henvisning til kritikerne i oppositionen lød det også fra Mugabe:

»Ikke engang hundene vil æde deres kød, når de dør.«

Lokale observatører har betegnet valget som manipuleret, og i Vesten udtrykkes der alvorlig tvivl om resultatet.

Så mange som en million vælgere har ifølge rapporter fra The Zimbabwe Election Support Network (ZESN) været forhindret i at stemme, men ikke desto mindre har en afrikanske samarbejdsorganisation AU og den regionale organisation SADC været meget tilbageholdene med kritik.

Mugabe, der betegnes som en af Afrikas værste despoter, giver imidlertid udtryk for, at han er garant for demokratiet i sit land:

»Vi har leveret demokrati på et sølvfad. Vi siger »tag det eller lad være,« lød det fra ham.

 

Dagens Gossip