Musikredaktør: Grand Prix’et skal til Herning

 

For lad os bare slå det fast én gang for alle. Dette show har aldrig handlet om musikalsk kvalitet. Som den danske kommentator Ole Tøpholm meget forstemmende sagde det, da hollandske Anouk fik lidt point, mens alle topkaraktererne regnede ned over Danmark:

»Ja, sangen har da kvaliteter, men spørgsmålet er, om den overhovedet hører hjemme i Melodi Grand Prix.«

Forstemmende fordi han havde ret. Hollandske Anouk sang en rigtig sang. Aftenens bedste. Blottet for glitter og gøgl. En ægte melodi fremført med en ærlighed, der bare langsomt døde bort. Druknet i græsk fadøls-folklore og hviderussiske paliet-pop.

Men nu hvor krudtet har lagt sig, de tomme tønder er forstummet i Malmø, og Emmelie de Forest har taget stafetten med sig over sundet til fortjent national hæder, er det blevet tid til at vågne op og begynde at se realistisk på, hvad vi ønsker med denne sejr. Umiddelbart melder en række spørgsmål sig nemlig i kølvandet på denne begivenhed.

For det første er der alle spekulationerne om, hvor næste års store finale skal afholdes. Det afhænger naturligvis helt af, hvad DR - for det er dem, der bestemmer det - vil med Grand Prix’et. I 2001, efter at Brødrene Olsen havde hevet den seneste danske sejr hjem, valgte DR at slå det helt store brød op og afholde finalen i Parken.

Svenskerne valgte i år bevidst at satse på en mindre arena i Malmø frem for deres enorme spritnye Friends Arena i Stockholm med plads til 65.000 tilskuere, og spørgsmålet er, om vi danskere ikke bør gøre det samme. Et Grand Prix består i dag af to semifinaler og en finale, og det er næppe muligt at fylde Parken til hele tre shows. Danmarks bedste store arena til den slags shows ligger i dag i Herning, der med Jyske Bank Boxen bør være stedet for næste års Europæiske Melodi Grand Prix, hvis ellers hele det jyske opland kan mønstre den hotelkapacitet, som European Broadcasting Union (EBU) kræver. Det bør slet ikke være til diskussion - Grand Prix’et skal til heden.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook

Hernæst bør vi stille os selv spørgsmålet: Er det ikke på tide, at vi stopper på toppen og endegyldigt trækker Grand Prix-stikket? Hvad skal vi med det? Når det nu ikke handler om musik, handler det så bare om at få os et billigt grin, når Rumænien sender en falsetsyngende Dracula og Storbritannien finder en eller anden afdanket popstjerne frem fra gemmerne for at repræsentere deres land? En slags tv-underholdningens opium for folket, der lulles hen i en rus af dårlig pop og pastiche? Hvis det virkelig er meningen med den danske deltagelse i Det Europæiske Melodi Grand Prix, så bør vi stoppe nu. For helt ærligt, så er der mange andre gode ting at bruge de minimum 100 millioner licenskroner, som det koster os at være værter på Det Europæiskee Melodi Grand Prix næste år, på. Et ordentligt musikprogram på DR for eksempel. Og de 100 millioner er endda lavt sat, for svenskernes udgave i år kostede dem 125 millioner.

Emmelie de Forests sejr i år er faktisk beviset på, at vi åbenbart er ved at blive ret gode til at regne den helt rette Grand Prix-formel ud herhjemme. Vi risikerer med andre ord at vinde igen inden for de næste par år, og så er festen måske pludselig knapt så sjov.

Så når vi som nation nu har spejlet os i denne sejr og har inhaleret de nanogram af selvværd, som den giver os som folk, så bør vi rette ryggen, se os selv i spejlet og stille os selv ét spørgsmål: Hvad er det reelt set, at Danmark får ud af - år efter år - at deltage i dette underholdningsshow? Ja, rigtig gættet - Only teardrops.

 

Dagens Gossip