Muslim-forskrækket Wilders får vælgersmæk

Han var den store stemmesluger ved det seneste valg i Holland. Men den blonde højrepopulist Geert Wilders må efter onsdagens valg sande, at indvandrerkortet ikke længere giver pote, nu da eurokrisen overskygger alt andet.

Wilders' islamkritiske Frihedsparti PVV står til kun at få 15 mandater i det nyvalgte hollandske parlament, hvor partiet hidtil har haft 24 medlemmer.

Det er første gang, partiet går tilbage ved et valg med den kontroversielle Wilders som frontfigur. Og hovedpersonen erkendte ifølge hollandske medier da også sent onsdag, at han næsten var ved at falde af stolen, da han så de første valgstedsmålinger.

- Det er et meget stort nederlag. Men vi giver ikke op. Vi kommer benhårdt tilbage, sagde en tydeligt skuffet Geert Wilders til sine tilhængere i Haag.

Manden, der kalder Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard et af sine politiske idoler, har i valgkampen krævet Holland ud af EU, men den bed de hollandske vælgere altså ikke på.

Wilders erkender da også, at partiet har fået en sviende lussing:

- Det er et af de øjeblikke, hvor man spørger sig selv: Hvorfor gør jeg egentlig det her? Det gør rigtigt ondt, siger han.

Wilders forklarer selv valgnederlaget med, at vælgerne stemte strategisk ved at styrke premierminister Mark Ruttes liberale parti VVD på bekostning af Frihedspartiet.

Men partiformanden opfordrer sine slukørede partifæller til at tage en dyb indånding og ranke ryggen.

- Dette er også en ny start. Vores kamp i Holland er mere nødvendig end nogensinde. De bedste år ligger endnu foran Frihedspartiet, fastslår Geert Wilders.

Politisk redaktør på dagbladet NRC Handelsblad, Huib Modderkolk, vurderer tværtom, at Wilders-partiet nu er lammet, omend han er enig i, at vælgerne satte deres kryds ud fra strategiske hensyn.

- PVV er sandsynligvis blevet straffet, fordi vælgerne ikke ville stemme på et parti, som de på forhånd var ret sikre på kommer i opposition. Det højlydte krav om at forlade EU var også for meget for mange PVV-vælgere, skriver Modderkolk på nrc.nl.

 

Dagens Gossip