Myndighed opfordrer til ulovligt at fotografere naboen

En offentlig hjemmeside går imidlertid endnu længere end det. På borger.dk opfordrer Udbetaling Danmark borgerne til at indsende fotografier af naboen eller andre, hvis man mener, at fotografierne kan dokumentere, at de snyder det offentlige.

»Du kan vedhæfte billeder eller andre former for dokumentation for, at der bliver snydt med en af Udbetaling Danmarks ydelser. Du kan vedhæfte op til 10 filer,« står der ifølge dr.dk på hjemmesiden.

I henhold til straffeloven er det imidlertid ulovligt at tage billeder ind over naboens hæk, og det kan ifølge dr.dk straffes med fængsel i op til seks måneder. I jagten på sociale bedragere opfordrer Udbetaling Danmark altså til noget ulovligt.

»Problemet er, at man opfordrer folk til at tage billeder uafhængigt af, hvor folk befinder sig. Og hvis man befinder sig i sit hus eller lejlighed, så må andre som udgangspunkt ikke tage billeder af en. Dermed er det en opfordring til at gøre noget, der er strafbart,« siger juraprofessor ved Aarhus Universtet Sten Schaumburg-Müller til P1 Orientering.

Der kan dog være situationer, hvor det ikke er strafbart, hvis man for eksempel tager billeder af tyve, der er ved at bryde ind i et hus, siger han. Undtagelsen gælder imidlertid ikke, hvis man vil dokumentere, at en person for eksempel ikke er enlig, og at vedkommende har en samlever.

»Så skal man jo fotografere hver dag i en periode, og det er meget problematisk. Det er præcis det, bestemmelsen om privatlivets fred beskytter imod,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Opfordringen fra Udbetaling Danmark om at anmelde andre for socialt bedrageri og til at vedhæfte fotodokumentation har ligget på hjemmesiden borger.dk i over ni måneder, siden oktober sidste år, skriver dr.dk.

Hans Jelstrup, underdirektør i ATP, der administrerer Udbetaling Danmark, ved ikke, hvor mange der har sendt billeder ind af naboen eller andre. Men efter at P1 Orientering har taget sagen op, siger han nu:

»Vi skal sørge for, at folk kan vedhæfte billeder eller relevant dokumentation. Men private billeder er vi ikke interesserede i, så vi vil kigge vores hjemmeside igennem,« siger han.

 

Dagens Gossip