Myndigheder for lemfældige med cpr-numre

»Alt for ofte kommer cpr-numre på gale veje, og der er ingen tvivl om, at problemet er stigende. Det bør give anledning til bekymring,« siger kontorchef Lena Andersen.

Datatilsynet, der har til opgave at kontollere at personoplysninger beskyttes forsvarligt, vurderer, at antallet af sager om utilsigtet offentliggørelse af personoplysninger på nettet er mangedoblet de seneste år fra under 10 sager årligt før 2008 til cirka 70 sager i dag.

En enkelt sag kan dog dække over flere hundrede eller tusinde cpr-numre.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Datatilsynet var i forrige uge på overarbejde, da det kom frem, at der florerede cpr-numre på blandt andet Folketingets, Naturstyrelsens og Københavns Kommunes hjemmesider i strid med persondataloven.

»Der er en tendens til, at myndighederne er blevet mere lemfældige med cpr-numre og ikke opbevarer dem sikkert nok,« siger Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Jyllands-Posten er desuden i besiddelse af billeder, der viser, at flere end 1.000 patientjournaler med navne og cpr-numre stod frit tilgængelige på Herlev Hospital i sidste måned.

»Der er rige muligheder for at komme i alvorlige problemer, hvis ens cpr-nummer ligger frit tilgængeligt. Det kan blandt andet bruges til at optage lån med, oprette kontokort, tjekke folks økonomi og i det hele taget snage i andre folks privatliv,« siger Peter Kruse, ekspert i cyberkriminalitet til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip