Myte aflivet: Mennesker har aldrig troet Jorden var flad

Det er programmet Detektor på DR, der nu gør op med den fejlagtige påstand om, at vi mennesker tidligere skulle have troet, at Jorden var flad som en pandekage..

Lad os bare slå fast, at det passer ikke.

Den viden piller så også ved verdenshistorien, hvori det blandt andet hedder, at det var Christoffer Columbus der beviste, at Jorden var rund.

Det er netop de informationer, som skoleeleverne får terpet i historietimerne, men det er altså en forkert oplysning.

Faktisk er det en gammel nyhed. For allerede i 1945 slog engelske historikere fra Historical Association i London slået fast, at der var tale om en myte.

Alligevel er løgnen blev gentaget i skolebøgerne i årtier siden, hvor børn har lært, at man dengang frygtede at sejle ud over kanten på verdenshavene, fordi man var sikker på, at kloden var flad som en pandekage.

- Vi har ingen som helst vidnesbyrd om, at man skulle have troet, at jorden var flad i middelalderen. Vi har derimod en masse værker, der beskriver jorden som en kugle, siger middelalderekspert, Mia Münster-Swendsen fra Københavns Universitet, til DR-programmet.

Aristoteles vidste, at jorden var rund, og helt tilbage i 200 år f.kr. udregnede den græske astronom Eratosthenes jordens omkreds med kun få procents unøjagtighed fra det tal, vi kender den dag i dag.

Detektor har nu gennemgået en stor del af de historiebøger, som omhandler Columbus, og som bliver brugt i folkeskolen. Her genfortælles myten i 14 ud af 15 bøger. Myten om, at man troede jorden var flad i middelalderen, og at Columbus mødte megen modstand, fordi at han i modsætning til de fleste andre mente, at jorden var rund.

De to største forlag for historiebøger, Gyldendal og Alinea, ønsker ikke at forklare sig overfor Detektor, selvom de altså genfortæller myten igen og igen.

Men hos det lille forlag Meloni på Fyn retter man straks fejlen.

- Når I fortæller mig, at alle I har snakket med stort set har den samme opfattelse, så tænker jeg, at vi jo alle sammen er lige dumme omkring det her eller har tjekket lige så dårligt op på materialet. Set i det lys, synes jeg, det er lidt sjovt, at man kan bilde fagfolk en myte ind i den grad, som det er lykkes denne gang, siger direktør Thomas Meloni til Detektor.

 

Dagens Gossip