Når david æder goliath

20/04/2013 07:30

BNB

Nyheder

Mest læste i dag

En måned senere besejrede Sociedad så Athletic Bilbao på en notorisk svær udebane i Bilbao med hele 3-1. Der var tale om en sensationel sejr. To runder senere åd Real Sociedad så storklubben Atlético de Madrid på Vicente Calderon i Madrid. Det var en ny sensation. Da Sociedad hjemme i baskerlandet så slog Champions League-kvartfinalisterne Malaga med 4-2 i begyndelsen af april, holdt man endelig op med at tale om mirakuløse sejre.

For Sociedad har trods et af de mindste budgetter i den spanske liga positioneret sig i toppen. Før weekendens kamp mod Osasuna har lilleputten Real Sociedad ikke tabt en kamp i den spanske liga i 13 runder, hvor det blev til et nederlag til Real Madrid på udebane 6. januar. Klubben er aktuelt placeret på fjerdepladsen, der ville give Champions League-kvalifikation, hvis sæsonen sluttede nu. Kaster man et blik ud over andre af Europas store ligaer ser man hurtigt, at Real Sociedad ikke er ene om at være en lilleput, der pludselig æder de store. I Premier League er West Bromwich Albions pludselig et af de hold, der driller Liverpool og andre storhold i kampen om Europa League-pladser. I Holland er det lille Vitesse Arnhem, der udfordrer Ajax i mesterskabskampen og distancerer PSV og Feyenoord. I Bundesligaen spiser Freiburg med ved de store klubbers bord, og i Serie A er Fiorentina pludselig tilbage i det fine selskab.

Kræver noget helt særligt

Alle ved, at i fodbold kan alt ske. Pokalturneringerne hvor de små slår storklubberne ud er guf for enhver fodboldromantiker, og da fjerdedivisionsholdet Bradford i England nåede Liga Cup-finalen mod Swansea var ikke et øje tørt. Men det er stadig usædvanligt for de mindre hold med begrænsede midler og stort set ingen profiler over en hel sæson at overpræstere. Det kræver noget helt særligt, fortæller Real Sociedads træner Phillipe Montanier.

»Det handler om at komme ind i stimer. At bygge så meget selvtillid op, at du går på banen og føler, at du kan slå ethvert hold i verden. Og så handler det om mod. Hvis man tør at spille fodbold mod selv de bedste hold i ligaen, så giver det bonus på et eller andet tidspunkt,« siger Montanier i en snak med El País, der har sat fokus på Sociedads sensationelle sæson.

Urørlige Sociedad

Klubben har ikke været i spil til Champions League-pladser, siden klubben i sæsonen 2002-2003 sluttede overraskende på en andenplads i La Liga. Ti år senere er klubben ikke sluttet i den bedste ende af tabellen, og tre ud af de sidste fem år har været tilbragt i den næstbedste række. Sociedads træner Montanier har været i overhængede fyringsfare i denne sæson, hvor man begyndte med seks nederlag i ti kampe. Men nu er man pludselig urørlige.

»Du rider på en bølge. De ting der slet ikke hang sammen før, de fungerer optimalt nu. Man står bedre sammen og kæmper for hinanden. Kommer vi bagud, så har vi så stor tro på hinanden, at vi ved, vi kan vende det alligevel. Det havde vi slet ikke som bundhold,« fortæller Sociedads topscorer Carlos Vela.

I Real Sociedads tilfælde handler det om mere end selvtillid og tro på tingene. Man har bygget et hold op omkring en stamme af spillere, der kommer fra klubbens eget akademi og har spillet sammen i en lang årrække.

Blev trods nedrykning

Syv af spillerne på holdet er født i regionen Guipuzcoa, hvor byen San Sebastian er hovedstaden. Midtbaneprofilen Xabi Prieto har været sæsonkortholder i Sociedad, siden han var fem år. Trods adskillige tilbud fra større klubber blev han i Sociedad, da holdet rykkede ned.

For tre sæsoner siden rykkede Freiburg op i Bundesligaen med et lille budget og omverdenens forventninger om en hurtig nedrykning igen. I år udfordrer Freiburg storklubber som Schalke og Bayer Leverkusen i kampen om Champions League-billetter. Det er især træner Christian Streich, der får en stor del af æren for Freiburgs resultater i denne sæson. Han er en ægte klubmand, der har spillet i klubben og indledt trænerkarrieren der.

»Recepten på vores succes er kontinuitet. Hvis man er tro mod sit koncept og ikke pakker sig ned, hver gang man møder et bedre hold, så kan man skabe solide resultater,« siger Streich.

Han og flere af de øvrige trænere fra de små sensationshold peger også på, at man skal være god til at udnytte muligheden for at leje gode spillere fra større klubber. Her er de bedste eksempler Romelu Lukaku fra West Bromwich lejet i Chelsea og Real Sociedads Carlos Vela lejet i Arsenal.

FAKTA:

De små overrasker

Premier League:

West Bromwich ligger aktuelt nummer 8

La Liga:

Real Sociedad ligger aktuelt nummer 4

Bundesligaen:

Freiburg ligger aktuelt nummer 5

Serie A:

Fiorentina ligger aktuelt nummer 4

Æresdivisionen:

Vitesse ligger aktuelt nummer 2