NASA melder ud: Har identificeret "noget mærkeligt", der sker i vores univers

Skrevet af Mathias Busekist

20/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Data, der stammer fra Hubble-rumteleskopet, har ført forskerne til en forvirrende opdagelse om vores univers.

Mest læste i dag

Det er måske ikke den mest tekniske udmelding fra NASA's side, men beskrivelsen er til at forstå for det fleste.

De mener i hvert fald, at der foregår noget mærkeligt, som de endnu ikke er i stand til at forklare. 

I en serie af Tweets hedder det, at der er "stor mystik" omkring situationen, efter at data, der er indsamlet fra Hubble-rumteleskopet, har afsløret noget mærkeligt.

Opdagelsen er relateret til afslutningen af et "næsten 30-årigt maraton", hvor teleskopet har kalibreret "milepælsmarkører" for at hjælpe forskerne med at måle universets ekspansionshastighed. Teleskopet er endelig blevet færdig med at kalibrere disse milepæle, som vil hjælpe forskerne med at måle universets ekspansionshastighed mere præcist.

Efterhånden som dataene blev mere præcise, opdagede forskerne en forskel i ekspansionshastigheden omkring os i "lokaluniverset" sammenlignet med observationer fra tiden umiddelbart efter Big Bang.

Ifølge NASA viser ekspansionsværdien fra de nye data, at "der foregår noget mærkeligt, som muligvis involverer helt ny fysik".

Den præcise årsag til forskellen er endnu ikke fastlagt. 

Opdagelsen bliver beskrevet i en artikel af et hold af forskere under ledelse af Adam Riess fra Space Telescope Science Institute og Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland.

Månen står op bag Jordens atmosfære. Foto: Shutterstock/NASA/JPL

"Den mest præcise måling af universets ekspansionshastighed kommer fra den gyldne standard af teleskoper og kosmiske milepælsmarkører," udtaler Riess om deres data, hvorefter han tilføjer: 

"Det er det, Hubble-rumteleskopet er bygget til at gøre: Ved hjælp af de bedste teknikker, vi kender, indsamler det data, som gør det muligt for os at forstå vores univers mere detaljeret. Dette er sandsynligvis Hubbles hovedværk, for det ville tage yderligere 30 år af Hubbles levetid at fordoble størrelsen af den data, vi har nu."

NASA kan i øjeblikket ikke forklare, hvad der ligger bag den "mærkelige" opdagelse, men sådanne ubesvarede spørgsmål medfører blot, at arbejdet bliver mere spændende for folk som Riess.

"Faktisk er jeg ligeglad med, hvad ekspansionsværdien specifikt er, men jeg kan lide at bruge den til at lære om universet."

Forskere har forsøgt at måle den hastighed, hvormed universet udvides, siden 1920'erne, hvor den amerikanske astronom Edwin Hubble foretog sine målinger.

Hubble-rumteleskopet har gjort det muligt for forskerne at observere nogle af de fjerneste stjerner og galakser nogensinde, og ved hjælp af udskiftninger og opgraderinger er teleskopets levetid blevet forlænget.