Nasa-satellit har sporet ny beboelig planet

Nasa-satellitten Kepler, der har til opgave at lede efter planeter, som kredser om andre stjerner, har opdaget yderligere otte små planeter.

Tre af dem ligger i "en beboelig zone" i forhold til den stjerne, som de kredser om, og især en minder om Jorden, men er noget varmere, oplyser BBC med henvisning til amerikanske astronomer.

Den planet, der bliver benævnt som "den mest jordlignende", ligger 475 lysår væk, og forskerne har endnu ingen idé om, hvad den består af.

De nye opdagelser er blevet offentliggjort ved et møde i Det Amerikanske Astronomiske Selskab, oplyser BBC.

Rumteleskopet på Kepler har fundet over 1000 planeter i andre solsystemer.

Den mest jordlignende af de nyopdagede har fået nummereret Kepler 438b, og den er formentlig mere lig vor egen planet end Kepler 186f, som hidtil har været opfattet som den bedste kandidat til at være Jordens tvilling.

Den nye planet er 12 procent større end Jorden, og den har en temperatur, som er tættere på vores. Den modtager formentlig omkring 40 procent mere varme fra sin stjerne eller "sol", end Jorden gør fra solen.

- Hvis vi kunne stå på overfladen af 438b, ville det nok være varmere end her, siger astronomen Doug Caldwell fra Seti-instituttet i Californien, som søger efter intelligent liv i rummet.

- Ud fra de målinger, der er foretaget af Kepler, ved vi ikke, om der findes verdenshave med fisk og kontinenter med træer. Vi kender kun deres størrelse og den energi, som de modtager fra deres stjerne, siger Caldwell til BBC News.

Forskerne regner med, at mange flere planeter kan dukke op i Keplers rumteleskop.

- Kepler har virkelig været en "game-changer" for vores forståelse af den utrolige diversitet af planeter i vores galakse, sagde Douglas Hudgins, en videnskabsmand fra Nasa, om den nye teknik for nylig.

Nasa siger, at 95 procent af de nyfundne planeter er mindre end Neptun, der er fire gange større end Jorden.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip