Nationalbankdirektør: Vi forsvarer kronen ufravigeligt

Fastkurspolitikken står klippefast. Nationalbanken vil ufravigeligt forsvare kronekursen så længe det er nødvendigt, og den har de nødvendige instrumenter til det.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en kommentar til, at Nationalbanken torsdag sænkede renten på indskudsbeviser for fjerde gang på mindre end tre uger.

- Fastkurspolitikken er et ufravigelig element i dansk økonomisk politik, og har været det siden 1982. Nationalbanken har de nødvendige instrumenter til at forsvare fastkurspolitikken i så lang tid, som det måtte blive nødvendigt, siger Lars Rohde.

Nationalbanken vil bruge alle midler for at forsvare kronen i fastkursbåndet til euroen, hvor den danske krone må svinge 17 øre til hver side.

- Der er ingen øvre grænse for størrelsen af valutareserven. I anvendelsen af instrumenterne tager Nationalbanken ene og alene hensyn til en stabil kronekurs over for euro. Danmarks Nationalbanks indtjening påvirkes positivt af stigningen i valutareserven, siger Lars Rohde.

Nationalbanken har sænket renten på indskudsbeviser med 0,25 procentpoint til nu minus 0,75 procent.

Nationalbanken begrunder rentenedsættelsen med sit historiske køb af valuta i markedet i januar for 106,3 milliarder kroner.

Kronen er blevet yderst populær, jo mere efterspørgsel, des mere stiger kursen.

Det sker i kølvandet på den schweiziske nationalbanks beslutning om at lade schweizerfrancen flyde og Den Europæiske Centralbanks beslutning om at påbegynde opkøb af statsobligationer i markedet, der har fået kapital til at flyde ind i Danmark i store strømme.

De traditionelle instrumenter i fastkurspolitikken er at pumpe kroner ud i markedet og købe eksempelvis euro, for at påvirke spændet i renten overfor euroen og dermed gøre kroner mindre attraktive.

Nationalbanken bruger også de forskellige typer af renter i forsvaret af kronen. Endvidere har Finansministeriet efter indstilling fra Nationalbanken besluttet at stoppe for salget af statsobligationer indtil videre.

Det er alt sammen sket i et forsøg på at stoppe tilstrømningen af penge ind i Danmark.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip