Nationalbankdirektør: Vi forsvarer kronen ufravigeligt

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

Fastkurspolitikken står klippefast. Nationalbanken vil ufravigeligt forsvare kronekursen så længe det er nødvendigt, og den har de nødvendige instrumenter til det.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en kommentar til, at Nationalbanken torsdag sænkede renten på indskudsbeviser for fjerde gang på mindre end tre uger.

- Fastkurspolitikken er et ufravigelig element i dansk økonomisk politik, og har været det siden 1982. Nationalbanken har de nødvendige instrumenter til at forsvare fastkurspolitikken i så lang tid, som det måtte blive nødvendigt, siger Lars Rohde.

Nationalbanken vil bruge alle midler for at forsvare kronen i fastkursbåndet til euroen, hvor den danske krone må svinge 17 øre til hver side.

- Der er ingen øvre grænse for størrelsen af valutareserven. I anvendelsen af instrumenterne tager Nationalbanken ene og alene hensyn til en stabil kronekurs over for euro. Danmarks Nationalbanks indtjening påvirkes positivt af stigningen i valutareserven, siger Lars Rohde.

Nationalbanken har sænket renten på indskudsbeviser med 0,25 procentpoint til nu minus 0,75 procent.

Nationalbanken begrunder rentenedsættelsen med sit historiske køb af valuta i markedet i januar for 106,3 milliarder kroner.

Kronen er blevet yderst populær, jo mere efterspørgsel, des mere stiger kursen.

Det sker i kølvandet på den schweiziske nationalbanks beslutning om at lade schweizerfrancen flyde og Den Europæiske Centralbanks beslutning om at påbegynde opkøb af statsobligationer i markedet, der har fået kapital til at flyde ind i Danmark i store strømme.

De traditionelle instrumenter i fastkurspolitikken er at pumpe kroner ud i markedet og købe eksempelvis euro, for at påvirke spændet i renten overfor euroen og dermed gøre kroner mindre attraktive.

Nationalbanken bruger også de forskellige typer af renter i forsvaret af kronen. Endvidere har Finansministeriet efter indstilling fra Nationalbanken besluttet at stoppe for salget af statsobligationer indtil videre.

Det er alt sammen sket i et forsøg på at stoppe tilstrømningen af penge ind i Danmark.

/ritzau/