Nationalbanken bruger 100 milliarder på kronestøtte

Skrevet af admin

03/02/2015

Mest læste i dag

Nationalbanken har haft mere end almindelig travlt med at sælge kroner og købe udenlandsk valuta i januar.

106,6 milliarder kroner voksede bankens valutareserve i den forgangne måned, og langt størstedelen, 106,3 milliarder kroner, kom fra såkaldte interventionskøb af fremmed valuta, som har til formål at holde kronekursen nede.

Stigningen betyder, at Nationalbanken nu råder over en valutareserve på 564,1 milliarder kroner, og det er det højeste niveau i "mands minde", påpeger Sydbank.

- Dagens tal fortæller dog ikke nødvendigvis noget om, hvor stort det aktuelle pres er på kronen, men cementerer at presset har været rekordstort i januar, konstaterer bankens makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen i en skriftlig kommentar.

Stigningen i valutareserven vidner om en voldsom interesse i danske værdipapirer fra udenlandske investorer, og forud for opgørelsen har Nationalbanken sænket renten på indskudsbeviser tre gange på to uger, så den i dag er minus en halv procent.

Desuden valgte Finansministeriet fredag på opfordring fra Nationalbanken at stoppe salget af statsobligationer for at dæmpe trykket fra udlandet.

- Vi forventer, at Nationalbanken over den kommende tid fortsat vil være aktive på valutamarkedet for at sælge danske kroner, forudser senioranalytiker hos Nordea Jan Strørup Nielsen.

- Vi forventer, at dette kronesalg vil blive ledsaget af en nedsættelse af renten på indskudsbeviser med yderligere 0,25 procentpoint, og det kan ikke udelukkes, at der introduceres nye ukonventionelle tiltag i det uforbeholdne forsvar af fastkurspolitikken, tilføjer han.

Netop den danske fastkurspolitik, som tvinger Nationalbanken til at købe og sælge kroner for at opveje bevægelserne i valutamarkedet, er kommet til debat, efter at Schweiz for to uger siden droppede en lignende politik.

Hverken Sydbank eller Nordea tror dog, at det danske princip står for fald.

- Vi vurderer, at fastkurspolitikken med alt tænkelig sandsynlighed overlever den nuværende situation, ligesom den tidligere har overlevet finanskriser, it- og boligbobler og valutakriser, konkluderer Peter Bojsen Jakobsen.

/ritzau/