Nationalbanken fastholder positivt syn på dansk økonomi

Man skal have fat i luppen, hvis man skal få øje på ændringerne i Nationalbankens syn på dansk økonomi i den kvartalsoversigt, som banken mandag offentliggør.

Nationalbanken ser fortsat positivt på dansk økonomi og venter en vækst på to procent i år, 2,1 procent næste år og 1,8 procent i 2017, hvilket er helt identisk med de forventninger, som den danske centralbank havde i den forrige opdatering.

Det skriver Ritzau Finans.

- Fremgangen er bredt funderet, men ventes især drevet af øget eksport, privat forbrug og erhvervsinvesteringer. Også udviklingen i ledighed og beskæftigelse tegner et billede af en økonomi i fremgang, skriver banken i kvartalsoversigten.

På arbejdsmarkedet venter Nationalbanken, at antallet af ledige vil være 122.000 personer i 2015, hvilket vil falde med 10.000 næste år, mens ledigheden i 2017 vil være nede på 105.000 personer. Der er små ændringer i forhold til seneste prognose.

Nationalbanken gør dog opmærksom på, at der kan komme mangel på arbejdskraft herhjemme, hvis væksten kommer op i et højere gear, end bankens prognoser peger på.

- Hvis fremgangen bliver stærkere end skønnet i prognosen, kan der hurtigt blive udbredt mangel på arbejdskraft med risiko for overophedning til følge.

- Det er derfor vigtigt, at allerede vedtagne arbejdsmarkedsreformer ikke rulles tilbage, og at fokus fastholdes på reformer, der kan øge arbejdsstyrken, skriver Nationalbanken.

Personerne på arbejdsmarkedet kan forvente stigninger i timelønningerne på 2-2,8 procent om året i de kommende tre år, vurderer Nationalbanken.

Lønstigningerne vil samtidig være lig med en forbedret købekraft, da inflationen ventes at stige 0,5 procent i år 1,8 procent næste og 1,9 procent i 2017.

De ekstra lønkroner vil kunne ses i det samlede privatforbrug, der ventes at stige med 2,2 procent om året de kommende år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip