Nato afslutter mission i Afghanistan

Nato afsluttede søndag formelt alliancens krig i Afghanistan med en nedtonet ceremoni i Kabul efter en 13 år lang konflikt, som efterlader landet med tiltagende vold fra oprørsbevægelsen Taliban.

Ceremonien blev planlagt i hemmelighed på grund af frygt for talibanangreb i hovedstaden, som er blevet rystet af gentagne selvmordsbomber og skudangreb i de seneste år.

- Sammen har vi løftet den afghanske befolkning ud af fortvivlelsens mørke og indgydt dem håb for fremtiden, sagde den øverstbefalende for Nato-styrkerne i landet, den amerikanske general John Cambell.

- Jeg håber, I føler stolthed over den positive indvirkning, I har haft, og som I vil fortsætte med at have på den afghanske befolkning, sagde Campbell videre i en tale ved ceremonien, som fandt sted i en sportshal i Nato-hovedkvarteret i Kabul.

Her blev den gradvise overgivelse af ansvaret for sikkerheden afsluttet, men de 350.000 mand i de afghanske sikkerhedsstyrker overtog allerede sidste år ansvaret for landets sikkerhed.

Fra 1. januar 2015 vil den amerikansk-ledede internationale sikkerhedsstyrke - kaldet Isaf - blive helt erstattet af den nye uddannelsesmission.

Samlet har 3485 i kampstyrken Isaf mistet livet i Afghanistan siden 2001.

Den nye mission - Resolute Support - kommer til at bestå af en styrke på i alt 12.500 Nato-soldater. De vil ikke indgå i direkte kamp men i stedet bistå den afghanske hær og politi i kampen mod Taliban. Den afghanske sikkerhedsstyrke kommer op på 350.000 mand.

Da kampen var på sit højeste tilbage i 2011, var der omkring 130.000 soldater fra 50 nationer med i Natos militæralliance i landet, skriver AFP.

Præsident Barack Obama sagde i sin juletale til amerikanerne, at "vores længste krig vil få en ansvarlig afslutning".

Antallet af amerikanske tropper i Afghanistan vil blive halveret ved udgangen af næste år. Og ved udgangen af 2016 vil den amerikanske tilstedeværelse være reduceret til en ambassade i landet.

USA vil fortsat yde luftstøtte til det afghanske militær, og man kan hurtigt opgradere tilstedeværelsen, hvis Taliban øger sin styrke.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip