Finderup-bunkeren ved Viborg blev første gang taget i brug som underjordisk arbejdsplads i 1984, og under Den Kolde Krig og frem til 1994 var det herfra, at luftrummet og adgangsvejene til Østersøen skulle forsvares. Fra 1994 har opgaven blot bestået i at overvåge og kontrollere luftrummet over Nordeuropa.
Lukningen betyder ikke noget for sikkerheden i Danmark, understreger oberst Søren Falk-Portved, som ikke desto mindre ærgrer sig.
»Det betyder, at Danmark mister en god og meget professionel international arbejdsplads. Det internationale militære miljø er af stor værdi, og mange mister muligheden for at gøre tjeneste i Danmark. En international enhed øger altid forståelsen for landet og tolerancen mellem nationerne. Desværre er de økonomiske realiteter over hele NATO af en sådan art, at det er tendensen over alt,« siger Søren Falk-Portved i en pressemeddelelse.
De arbejdsopgaver, der hidtil har ligget hos Finderup-bunkeren, bliver overdraget til Flyvestation Karup og en lignende bunker, der ligger i Tyskland.
Finderup-bunkeren går tre etager ned i jorden og er bygget til at kunne huse mere end 400 personer i en måned uden forsyninger udefra.
Bunkeren lukker 27. juni, men det kommer til at tage lang tid at tømme den, da der kun er én vareelevator til at klare opgaven.
»Vi regner med, at tømningen af bunkeren kommer til at vare fra nu, hvor vi så småt er gået i gang, og året ud,« siger Kim Jensen, der er oberstløjtnant i Flyvevåbnet.