Nato vil tale lidt med Rusland igen

Skrevet af admin

22/01/2015

Dagens topnyheder

Natos militære ledere er klar til at genoptage en begrænset kontakt til deres modpart i Rusland.

Det siger Natos øverste militære chef, den amerikanske general Philip Breedlove, torsdag på et pressemøde i Bruxelles efter et møde blandt de 28 Natolandes forsvarschefer.

- Vi har talt frygteligt meget om, hvordan vi retablerer kontakten og det faktum, at det er vigtigt at have en kommunikationslinje til vores højst placerede militære modparter i Rusland, siger Breedlove.

Han minder om, at han selv har talt med den russiske generalstabschef, general Valerij Gerasimov, også efter at russiske styrker rykkede ind på den ukrainske Krimhalvø sidste år.

- Det retablerer vi. Vi har i vores kreds af højtstående militære ledere talt om, hvordan vi skal gøre det. Jeg vil overlade til hver enkelt at udtale sig om deres planer. Men ja, vi vil retablere kommunikationen med Valerij, siger Breedlove.

Nato lukkede i februar sidste år ned for det meste af den direkte kontakt til Rusland som reaktion på spændinger, der i marts førte til Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Kontakten til Ruslands ambassadør i Bruxelles blev dog opretholdt, og der har fortsat været praktisk samarbejde om for eksempel Afghanistan og om at få transporteret kemiske våben ud af Syrien.

General Breedlove og den danske chef for Natos militærkomité, general Knud Bartels, er på pressemødet torsdag forsigtige i deres kommentarer til de seneste dages russiske troppebevægelser og helt friske rapporter om kampe og dræbte i det østlige Ukraine.

Ifølge internationale nyhedsbureauer skal mindst 34 civile og soldater være blevet dræbt i løbet af formiddagen.

General Bartels siger, at han på nuværende tidspunkt ikke ønsker at komme med offentlige kommentarer til den aktuelle udvikling, mens Breedlove konstaterer, at det ser ud til, at de russiske styrker sætter Ukraine under fornyet pres.

/ritzau/