Naturfredningsforening: Affaldsplan er genbrug af penge

Skrevet af admin

04/02/2015

Dagens topnyheder

Regeringens nye affaldsplan skal mindske affald gennem genbrug og deleøkonomi, men planen halter, for den genbruger nemlig også gamle penge, lyder kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening, DN.

Regeringen har onsdag offentliggjort en ny strategi for affaldsforebyggelse, som sendes i høring, men oplægget er mangelfuldt, lyder det i en pressemeddelelse.

- Hvis det her for alvor skal rykke noget, så skal der være nogle konkrete virkemidler, som kan få ting til at ske. Vi savner altså nogle stærke, konkrete virkemidler, som kan rykke nu og her, siger Christian Poll, der er miljøpolitisk medarbejder i DN.

Konkret har miljøminister Kirsten Brosbøl (S) foreslået 72 initiativer, der skal få danske virksomheder og forbrugere til at undgå spild og minimere deres affald.

De tæller blandt andet en opfordring til danskerne om eksempelvis at deles om værktøj og babytøj, regelforenkling, støtteordninger og desuden en miljøvejviser, der skal give viden til forbrugeren om den nemme vej til en grønnere hverdag.

- Vi havde forventet et nyt pantprojekt, for eksempel med elsparepærer, mobiltelefoner eller bæreposer, for det har været under opsejling længe, siger Christian Poll.

Regeringen støtter i forvejen virksomhedernes omstilling med mere end 700 millioner kroner i 2015. Herudover er der afsat 25 millioner kroner over de kommende tre år til strategien.

De 700 millioner kroner er dog ikke nye midler, men penge i eksisterende fonde og programmer bevilget over de seneste års finanslove, lyder kritikken.

Det er et krav fra EU, at de enkelte lande skal lave en strategi for affaldsforebyggelse. Den skulle have været lavet allerede 12. december 2013, men regeringen har overskredet deadline med mere end et år.

- Der er blevet arbejdet med den her plan i rigtig lang tid, så vi kunne godt have ønsket lidt større konkrete initiativer, siger Christian Poll.

Strategien er anden etape i den overordnede ressourcestrategi, der blev søsat med forgængeren Ida Aukens plan i oktober 2013.

/ritzau/