Nedrykningens stemmer

Ole Nielsen, sportschef i Sønderjyske - Den erfarne

Hvad er det vigtigste, I har lært, af at være en del af bundstriden igennem flere år?

- Vi har lært ikke at gå i panik netop på grund af, at vi er bevidste om, at vi vil være en del af bundstriden. Med det mindste budget i Superligaen ville andet være unaturligt. Så jeg vil sige, at det, at vi ikke går i panik, er én af de væsentligste årsager til, at vi har klaret os de senere år.

Nu har I undgået nedrykning igennem så mange år. Selvfølgelig ryger I ikke ned nu - eller hvad?

- Det er svært at sige, om vi har en konkret fordel. Det bliver benhårdt, og man skal hurtigt parkere både glæder og skuffelser for at fokusere på den næste opgave. Vi vinder 5-0 i Silkeborg, men taber derefter 0-2 hjemme til Randers, så det gælder i alle tilfælde om at komme hurtigt videre.

Meget af det, vi lægger vægt på, er indstilling og attitude. Vi skal i krig, og det skal lyse ud af os. Vi skyder brystet frem og har en tyrkertro på, at det nok skal lykkes.

Johnny Mølby, cheftræner i Horsens - Den mål-løse

I har tabt syv af de seneste ni kampe. Hvad er forklaringen?

- Vi tabte de sidste fire kampe i efteråret, og det tilskriver jeg et hårdt program med Europa League, som vi ikke er vant til. Vi var udpumpet fysisk og mentalt. Nu ser vi et helt anderledes Horsens-hold. Vi spiller med friskhed og aggressivitet. Men vi har haft et svært startprogram med FCN ude, OB hjemme, FCK ude og OB hjemme.

I har været vant til stor succes i de senere år. Er I bevidste om, at I er en del af bundkampen?

- Selvfølgelig er vi en del af det. Igennem nogle sæsoner er hold med betydeligt større forspring end os rykket ned. Jeg husker både AGF og OB. Omvendt har vi en kæmpe tro på, at vi er gode nok. Vi har indbyrdes opgør mod de andre i bunden og stadig et forspring.

Kent Madsen, direktør i Silkeborg - Den robuste

I har indkasseret 2,12 mål i gennemsnit - hvordan skal I overhovedet kunne overleve i Superligaen, når jeres forsvar er så hullet?

- Vi har desværre indkasseret for mange mål i en fire-fem kampe, hvor det er gået helt galt, og det er grunden til, at den statistik ser helt tosset ud. Men vores store nederlag mod Sønderjyske i påsken har været det eneste store under Viggo, og det er positivt.

Udover Marvin Pourie har I ingen spillere, der kan score mål. Hvad skal I gøre for at få gang i målscoringen?

- Det er glædeligt, at Marvin sparker mange ind, men der har manglet nogle mål fra vores midtbane, hvis man ser på tidligere sæsoner. Og det er selvfølgelig en stor grund til, at vi ligger sidst.

Hvad er jeres største fordel i nedrykningskampen?

- Vi har erkendt faren for at kunne rykke ud, og det er vigtigt. Det er ikke sådan, vi synes, at vi er for gode til at rykke ud. En anden fordel er, at vi har en meget kompetent træner, der ikke ryster på hånden. Han ved godt, hvad det kræver. Ligesom vi ikke gravede os ned, efter vi tabte til Sønderjyske, så gik vi ikke ud og drak champagne, efter vi slog til FCK. Han har en mental robusthed, som kan blive vigtig.

Jess Thorup, træner i Esbjerg - Den nervøse

I har skrabet en del point sammen i foråret, men er ikke rykket fri af bundstriden. Hvor nervøse er I for at rykke ned?

- Selvfølgelig er vi nervøse. Det drejer sig formentligt om klubbens eksistens og fremtid, det er vi bevidste om. Så det er en mega vigtig sæson og et meget vigtig forår. Der er en masse penge på spil, men det har vi lært at leve med. Jeg har hele tiden proklameret, at nedrykningen bliver afgjort i sidste eller næstsidste runde, og det tror jeg stadig på.

Hvad er jeres største fordel i nedrykningskampen?

- At vi har prøvet det før. Og vi vil ikke ned en gang mere. Det vil vi ikke byde os selv, klubben og byen. Vi har fra dag et været bevidste om, at vi er en del af nedrykningen. Derfor tror jeg også, vi er kommet så godt fra land i foråret.

Glen Riddersholm, træner i FC Midtjylland - Den ydmyge

I er blevet overhalet af Esbjerg nu. Betragter du FC Midtjylland som værende i risikozonen af hold, der kan rykke ned?

- Jeg har sagt fra forårets start, at vi er en del af den gruppe af klubber, som kæmper for at overleve i Superligaen. Vores fokus er ikke rettet mod andet end at komme væk fra stregen, og vi har respekt for den trussel, en nedrykning er.

Men helt ærligt - FC Midtjylland er da alt for gode til at rykke ned eller hvad?

- Det er ligegyldigt, om vi sidder med en følelse af, at vi er for gode. En nedrykningskamp er altid speciel mentalt. Der er rigtig mange ting, der bliver afgjort på marginaler og små skøn, og en del af de skøn og marginaler er ikke gået vores vej i foråret. Den bedste måde, man håndterer det på, er at være ærlig. Hvis man tør sige, man er en del af det, bliver man ikke overrasket over, at det er en realitet. Det har vi brugt hele opstarten på at italesætte. Jeg vil ikke bruge nedrykning som et trusselsmiddel for at skabe motivation.

Auri Skarbalius, træner i Brøndby IF - Den troende

Har kampene i påsken gjort noget ved din opfattelse af, hvordan I står i nedrykningskampen?

- Intet er ændret. Vi troede på overlevelse inden påske, og det gør vi stadig. Men hvis jeg skal opsummere vores første fem kampe i foråret, har det været sådan, at når banens beskaffenhed tillader det, så forsøger vi at spille fodbold, og når det ikke kan lade sig gøre spiller vi primitivt og springer flere led over. Og vi spiller gerne primitiv for at få pointene. Derudover er tendensen, at vi bliver bedre og bedre til at forhindre modstanderen i at komme til chancer.

Hvad bliver det afgørende for at overleve nedrykningskampen?

- For at overleve bundkampen bliver det defensivt meget vigtigt; at vi holder nullet eller tillader modstanderen maksimalt ét mål, for så bliver det nemmere at få point. Se på Esbjerg, som er det lavets scorende hold i ligaen, men de har 10 clean sheets, hvilket gør, at de får pointene.

Hvordan ser du jeres resterende program?

- Der er ikke så meget at gøre ved vores program. Vi skal jo møde alle hold. Vi har sagt, at der er point nok at spille om til at redde os. Det næste er så den mentale parathed til hver runde, hvilket vil sige, at uanset, hvor vi ligger i tabellen, så skal det ikke være placeringen i tabellen, der styrer, hvordan vi præsterer.

 

 

 

 

Dagens Gossip