Nej tak: Massiv modstand mod ny brændelov

Berlingske er kommet i besiddelse af de høringssvar, som omkring 40 forskellige virksomheder og organisationer har afsendt til Skatteministeriet, men som endnu ikke er offentliggjort.

Her advares ministeren mod jobtab, miljøkonsekvenser og en lang række besværligheder og administrativt bøvl, som virksomheder og helt almindelige borgere vil blive udsat for, hvis loven som planlagt træder i kraft i det nye år.

Flere organisationer vurderer, at brændeloven har så problematiske følgevirkninger, at den risikerer at give underskud for staten.

»Hvis du kører på en vej, og der kommer en lastbil direkte imod dig, så er det sådan set tilladt at flytte sig. Det er præcis den situation, politikerne sidder i med den lov, hvor der kun er negative konsekvenser,« siger den tidligere minister for Venstre Søren Gade, som i dag er administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, der har sendt et omfattende høringssvar til ministeriet.

Op med pungen: Ny brændeafgift vil ramme flis i haven og halm til ponyen

Brændeafgiften kaldes i Skatteministeriet forsyningssikkerhedsafgiften og pålægges alt rumvarme som fjernvarme, oliefyr og brændeovne. Den giver i alt 2,8 milliarder kroner i statskassen om året, som skal bruges på den grønne omstilling i form af havvindmølleparker og energirenovering af boliger.

Foreløbigt fastholder regeringen lovforslaget, som allerede sendes til afstemning sidst i denne måned, men ifølge Berlingskes oplysninger har Holger K. Nielsen indledt forhandlinger med forligspartierne for at finde en løsning.

Sagen er dog yderst kompleks at håndtere for parterne, fordi embedsmændene i Skatteministeriet allerede har arbejdet forgæves i et halvt år på at blødgøre loven, men EUs regler om statsstøtte forbyder, at man eksempelvis undtager brænde fra lovgivningen. Flere personer med indblik i processen vurderer derfor over for Berlingske, at politikerne kan blive tvunget til småjusteringer eller at undtage hele den milliardstore lov, hvilket vil efterlade et stort hul i statskassen.

De Konservative har meldt ud, at de ikke stemmer for loven. Venstre tøver også.

»Vi har lige fået høringssvarene, og dem skal vi se på først, men jeg kan allerede sige nu, at forsyningssikkerhedsafgiften skal ikke implementeres, som den er nu, og det skal vi i dialog med skatteministeren om,« siger Venstres ordfører på området, Thomas Danielsen (V).

Berlingske har i to dage forsøgt at få en kommentar fra Holger K. Nielsen. I en mail forklarer han, at han ikke ønsker at kommentere de enkelte høringssvar i medierne.

Berlingske er dog kommet i besiddelse af kopier fra et diasshow, som er brugt internt i Skatteministeriet til at forklare kompleksiteterne ved loven over for forligspartierne. Her redegør ministeren for, at »høringssvarene har været kritiske, men der har ikke været uforudsete kritikpunkter«.

 

Dagens Gossip