Nestlé betaler selskabsskat i Danmark for første gang i 16 år

Statskassen kan for første gang i 16 år indkassere en selskabsskattebetaling fra Nestlé, efter at fødevaregiganten sidste år fik et overskud på 33,6 mio. kroner.

De seneste mange år har selskabet haft røde tal på bundlinjen og derfor ikke betalt selskabsskat. Men med et plus i årsregnskabet for 2012 skal selskabet nu betale 2,5 mio. kroner i skat.

»I år har vi leveret et overskud, og det betyder, at vi skal betale selskabsskat. Det, jeg er glad for, er, at vi har et overskud på driften. At skattebetaling følger med, er vi selvfølgelig positive over for,« siger Nestlés danske landechef Søren Rye til Berlingske Business.

Nestlé er en af de virksomheder, der tidligere har været anklaget for skattetænkning. Senest var selskabet omdrejningspunktet i en DR2-dokumentar, hvor dokumentarisk Frank Piasecki Poulsen stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor fødevaregiganten ikke betaler skat i Danmark.

Kaffe i vækst

Sidste år omsatte Nestlé for 676,8 mio. kroner herhjemme, og en væsentlig del af forretningen er drevet af kaffesalget, som er en af fødevarekæmpens store satsninger. I 2011 solgte selskabet for 722,6 mio. kroner, men resultatet endte med et minus på 54 mio. kroner.

Ifølge landechefen skyldes bundlinjens forvandling fra minus til plus, at Nestlé har været i stand til at forny sine produkter inden for kaffe, og at det især Nescafe Dolce Gusto, der driver omsætning og overskud i den rigtige retning. Præcis, hvor stor en del af forretningen kategorien kaffe står for, vil Søren Rye ikke afsløre. Men ifølge årsregnskabet venter Nestlé, at Dolce Gusto kan fortsætte med at »bidrage med endog meget høje vækstrater«, og Søren Rye uddyber forsigtigt:

»Vi planlægger at vokse kraftigt frem mod 2020 på kaffedelen«, fortæller han.

Mere trægt går det med is- og konfekture-salget. Inden for is-divisionen er det en »strategisk beslutning«, der gør, at Nestlé holder fast i den udfordrende forretning, mens konfekture-salget er under pres på grund af afgifter på både fedt og chokolade.

»Vores konfekture har mistet en del af omsætning på grund af de øgede afgifter, men mange lignende selskaber ville nok sige det samme,« siger Søren Rye, der dog ikke vil gå ind i en politisk snak om, hvordan afgiftssystemet bør være skruet sammen.

I regnskabet skriver ledelsen dog, at »afskaffelsen af fedtafgiften per 1. januar 2013 ventes at få positiv indflydelse på selskabets afsætning og indtjening«.

I 2012 har Nestlé desuden sagt farvel til en stribe medarbejdere. Hvorvidt det har haft betydning for årets overskud, vil Søren Rye ikke kommentere på. I regnskabet fremgår det dog, at »den reduktion af medarbejderstaben, som selskabet foretog i begyndelsen af 2012, i forbindelse med en tilpasning af omkostningsniveauet, får fuld positiv effekt i 2013«.

 

Dagens Gossip