Nettet flyder med ulovlige gebyrer

Styrelsen har bedt 45 butikker om at oplyse, hvor store gebyrer de vælter over på deres kunder for betaling med kort. De oplysninger er så blevet sammenlignet med, hvor meget butikkerne rent faktisk betaler for kortbetalingen, og her er 15 ud af de 45 blevet afsløret i at sende for store gebyrer i hovedet på deres kunder.

”Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at der er fejl i gebyrerne hos hver tredje internetbutik i undersøgelsen,” siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) Martin Nyvang til Søndagsavisen.

Internetbutikker må ikke opkrævere et højere gebyr hos kunderne, end de selv skal betale hos de forskellige kreditkortselskaber. Men som kunde er det nærmest umuligt at regne ud, hvor meget de forskellige kort må pålægges i gebyr, for det svinger voldsomt meget kortene imellem, samtidig med at forretningerne har individuelle priser hos de selskaber, der håndterer kortbetalingerne. Det er faktisk kun Dankort-betalinger, hvor man hurtigt kan se, om man bliver snydt.

”Der er et loft på gebyret på 1,39 kroner. Og bliver man opkrævet mere end det, bliver man opkrævet for meget,” siger Martin Nyvang.

Det er meget forskelligt, hvor meget de 15 butikker ribbede deres kunder for i ulovlige gebyrer. I den groveste af de 15 sager tog internetbutikken et gebyr på 4 procent af det samlede beløb ved betalingen med et specifikt kreditkort, hvor den lovlige gebyrstørrelse for det kort kun var på 1,25 procent. Men da KFST sendte et brev med en varsling om påbud, hvis de ikke øjeblikkeligt stoppede med at opkræve ulovlige gebyrer, rettede alle 15 butikker hurtigt ind og ændrede gebyrerne.

Hos Foreningen for Dansk Internet Handel ærgrer man sig over, at mange medlemmer har været for vakse ved gebyrlågen.

”45 butikker er blot en stikprøve, men det er da ærgerligt, at det er en del, der ikke har forstået reglerne,” siger kommunikationschef Henrik Theil.

Men han glæder sig samtidig over, at alle 15 butikker rettede ind og stoppede med de ulovlige gebyrer, da KFST henvendte sig.

 

Dagens Gossip