Nick Hækkerup: Kommission skal granske overgreb

Danske soldater burde have grebet ind, da de ifølge en ny video overværede irakiske styrkers overgreb imod civile irakere. Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til TV2 News.

Udmeldingen kommer efter, at Ekstra Bladet torsdag kan fortælle, hvordan den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard ifølge eget udsagn har løbet panden mod en mur af tavshed.

Det skal være sket, da han har forsøgt at gøre forsvarets ledelse opmærksom på en video fra 2004, hvor irakiske sikkerhedsstyrker udøver vold mod en gruppe fanger.

Nu vil ministeren have, at videooptagelserne indgår i Irak-kommissions arbejde.

- Sådan som det er fremstillet hos jer, så er der tydeligvis ikke tale om, at man overholder spillereglerne, siger Nick Hækkerup til TV2 News.

Anders Kærgaard er ifølge eget udsagn blevet talt fra en indberetning af chefen for den dansk bataljon i Irak, John Dalby, men da han siden ombestemmer sig og går til Forsvarskommandoen, får han aldrig svar på sin henvendelse.

Det afviser Forsvarskommandoen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke blande sig i den del af sagen. Det må også være en sag for Irak-kommissionen, mener han.

- Jeg kan jo ikke tage stilling til, hvem der har set denne video. Det er et spørgsmål for juristerne.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen har kaldt Nick Hækkerup i samråd på baggrund af sagen. Han mener, at "denne afsløring tyder på en råddenskab i forsvarets ledelse, som er helt uacceptabel".

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip