Nicola Sturgeon tager over som Skotlands førsteminister

Det skotske parlament i Edinburgh har stemt Nicola Sturgeon ind som førsteminister.

Det er første gang, at lederen af det udstrakte selvstyre i Skotland ledes af en kvinde.

Sturgeon, der er 44 år, har overtaget posten efter Alex Salmond.

Efter folkeafstemningen i Skotland i september om løsrivelse fra Storbritannien, da tilhængene af skotsk selvstændighed tabte, besluttede Salmond at stoppe.

Han var da både leder af Skotlands Nationale Parti (SNP) og førsteminister. I sidste uge overtog Sturgeon posten som SNP-leder, og nu har hun så også fået posten som førsteminister.

Sturgeon erklærer, at hun vil være førsteminister for "hele Skotland", altså også det flertal, der i modsætning til hendes eget parti vil beholde Skotland i Storbritannien sammen med England, Wales og Nordirland.

Få dage før folkeafstemningen sagde meningsmålingerne, at det kunne gå hen og blive et ja til selvstændighed, og det fik politikerne i London på tæerne.

Inden for kort tid blev der sendt en stribe løfter om mere selvstændighed til Skotland, hvis dog bare skotterne ville stemme ja til Storbritannien, og det gjorde skotterne så.

I øjeblikket er politikerne i gang med at udarbejde lovforslag om overførsel af beføjelser til det skotske selvstyre. Det er planen, at lovforslagene skal være på plads i begyndelsen af det nye år.

I forgange weekend var der partikongres i SNP, og det var en stolt Sturgeon, der talte for første gang som leder at det parti, hun har været medlem af, siden hun var 16.

- At stå her som leder er det mest stolte øjeblik i mit liv, sagde hun og slog fast, at der er mere magt på vej fra London.

- Magten i Skotland ligger ikke længere i korridorerne i Westminister. Den ligger hos det skotske folk, og her bliver den.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip