Nikolaj Lie Kaas: Sjovt at være usympatisk

Karakteren kriminalkommissær Carl Mørck, som skuespiller Nikolaj Lie Kaas spiller i Jussi Adler-Olsen-thrilleren "Fasandræberne", er en træt, sur og ensom mand, uden det store sociale flair. Han siger sin mening og tænker ikke over at skulle være et åbent og varmt menneske over for andre.

Selv bliver Nikolaj Lie Kaas ofte beskrevet som en sjov og charmerende person. Det lyder derfor umiddelbart som et umage match af de to karakterer, men for skuespilleren har det været en interessant oplevelse at ligge al god skik til side i rollen.

- Det har været nemt at lægge charmen væk i rollen. I virkeligheden er det bare at være sig selv uden alle sociale høfligheder, som vi altid sætter op foran os selv og viser andre mennesker. Vi ved godt, at hvis vi ikke åbner op og viser kærlighed, varme og tryghed, så dør vi ensomme og ulykkelige, siger Nikolaj Lie Kaas.

Det faktum er kriminalkommissær Carl Mørck dog ligeglad med. Og netop den holdning til tilværelsen er Nikolaj Lie Kaas meget fascineret af, at nogen mennesker kan have og tør leve efter.

- Hvem har ikke prøvet at have lyst til at sige "hold nu fucking kæft. Bare drop det pis. Drop det, hold op med at ringe til mig. Bare giv mig en fucking pizza". Hvem kender ikke til det? At have lyst til at give slip. Jeg kan sagtens forstå det og ville nogle gange ønske, at jeg var det menneske, der turde dø ensom og ulykkelig, lige som Carl Mørck, siger den 41-årige skuespiller.

Rollen som kriminalkommissæren var da også en af grundene til, at Nikolaj Lie Kaas valgte at sige ja til at spille med i Jussi Adler-Olsen-thrillerne.

- Der er noget sjovt i en karakter, der ikke nødvendigvis er sympatisk. I rollen kunne jeg tillade mig meget mere, end jeg plejer, fordi Assad (Carl Mørcks assistent, red.) er der til at holde fast i folk. I en film skal man hele tiden overveje sympatien, for ikke at miste publikum. Det socialt handicappede knudemenneske, som Carl Mørck er, synes jeg derfor sjældent, at man får lov til at vise og forstå, siger Nikolaj Lie Kaas.

"Fasandræberne" har premiere 2. oktober.

Newspaq