Nobelpris-vinders lig undersøges efter 40 år

Nerudas familie fastholder, at Nobelpris-vinderen døde af prostatakræft i 1973, men en chilensk dommer har beordret opgravningen af liget efter, at Nerudas tidligere assistent, Manuel Araya, har hævdet, at den kommunistiske digter blev forgiftet af agenter i general Augusto Pinochets militærstyre.

Hans tidligere assistent fortæller, at Neruda blev givet en dødbringende indsprøjtning på et hospital.

»Jeg kommer aldrig til at ændre min historie, om jeg så skal gå i døden med den,« lyder det fra Manuel Araya ifølge BBC.

Ifølge Araya ville Pablo Neruda gå i eksil i Mexico i kølvandet på Pinochets kup. Her havde han planer om at lede en global opposition mod militærdiktaturet.

»Neruda blev myrdet. De ville ikke have Neruda til at forlade landet, så de myrdede ham,« siger Manuel Araya.

Og påstandene er blevet taget alvorligt af myndighederne. Efter en nylig efterforskning, mente en dommer, at der var tilstrækkeligt grundlag for at grave digteren op. De retsmedicinske eksperter, der nu skal undersøge Nerudas lig, forklarer, at de frem for alt vil lede efter to ting.

Først og fremmest vil de lede efter den kræft, som de fleste indtil nu har ment, har været dødsårsagen. Hvis kræften kan findes i knoglerne, kan det indikere, at den har været fremskreden nok til at have forårsaget døden og dermed støtte den oprindelige teori.

Men man vil også kigge efter tegn på forgiftning, selv om det ifølge Patricio Bustos, direktør for Chiles retsmedicinske instans, kan blive en meget svær opgave.

»De mange år gør vores job svært. Men omvendt er der sket mange teknologiske fremskridt i de seneste 40 år, som kan hjælpe med at opklare det her,« siger Patricio Bustos til BBC.

Pablo Neruda døde i en alder af 69 år, bare 12 dage efter Pinochets blodige kup. Pinochet regerede Chile fra 1973 til 1990, og man anslår, at 3.000 mennesker døde eller forsvandt under diktatorens regeringstid.

 

Dagens Gossip