Nøl koster syge betjente feriepenge

Selvom en EU-dom har givet 200 fyrede fængselsbetjente ret til at få efterbetalt feriepenge, så får de ikke en krone.

Det skyldes, at Moderniseringsstyrelsen har været alt for langsom til at tage stillig til dommen.

Det skriver Fængselsfunktionæren, medlemsbladet for medlemmer af Fængselsforbundet. Her siger kalder forbundssekretær Jannie Hallø sagen for 'absurd'.

- Moderniseringsstyrelsen har givet en meget dårlig service. Jeg forstår ikke, at det skal tage to et halvt år, at vurdere dommens betydning, og at man laver en så kort forældelsesfrist, siger hun til Fængselsfunktionæren.

Sagen stammer tilbage fra 2009. Tidligere måtte fyrede tjenestemænd vinke farvel til feriepenge, hvis de havde været syge i længere tid.

Men i januar 2009 slog en EU-dom fast, at de har ret til optjente feriepenge, selvom de har været syge i mere end seks måneder før fyringen.

Fængselsforbundet mener, at det stod klart, at dommen også gjaldt for medarbejder, der blev fyret før 2009. Men Moderniseringsstyrelsen gav sig først efter pres fra de statslige personaleorganisationer og udsendte derefter et cirkulære.

- Det var ikke sådan, at styrelsen indrykkede annoncer i landets aviser om det nye cirkulære, så Fængselsforbundet satte alt ind for at finde de kollegaer frem, som vi havde kendskab til, var blevet afskedigede uden feriepenge i op til fem år før dommen. Ellers havde de ikke fået besked, siger Jannie Hallø til Fængselsfunktionæren.

I mellemtiden havde styrelsen dog indført en treårig forældelsesregel. Og derfor var det kun sager fra september 2008, der var gyldige.

- Styrelsen havde jo brugt to et halvt år på at tage stilling til dommen, og så fastsætter man en tidsfrist, som reelt kun går et halvt år tilbage før dommen. Det er ikke i orden, siger Jannie Hallø.

Centralorganisationerne har besluttet sig for at stævne Moderniseringsstyrelsen. Kravet er, at forældelsesfristen fastsættes til fem år før EU-dommens dato.

Moderniseringsstyrelsen har ikke ønsket at svare på Fængselsfunktionærens henvendelser, så længe sagen verserer.

 

 

Dagens Gossip