Nokia-opkøb sikrer mod salg af Nokia

Stik mod forventning har Nokia købt sin tyske partner Siemens ud for

12,6 milliarder kroner og overtager dermed den fulde kontrol med en af verdens største leverandører af teleudstyr, Nokia Siemens Networks (NSN). Dermed bliver et salg af selve Nokia langt mindre sandsynligt.

Prisen på de 1,7 milliarder euro ligger under forventningerne men vil alligevel lægge et nyt pres på Nokia, som i forvejen kæmper for at holde sig oppe i kampen på det hårde mobilmarked.

»Med denne handel køber Nokia sig til en fretid, uanset hvad der sker inden for smartphonetelefoner og featuretelefoner (almindelige mobiltelefoner, red.). Nokia Siemens har en fremtid i netværksudstyrsverdenen med en strømlinet operation og en position som nummer to på et nu koncentreret og stabilt marked,« lyder vurderingen fra analytiker Pierre Ferragu fra Sanford C. Bernstein i London.

Forventningerne var, at et salg af NSN, der har 56.700 ansatte, kunne indbringe over ni milliarder dollars, omkring 50 milliarder kroner.

Nokia Siemens Networks blev oprettet som fælles selskab i april 2007. Nokia og Siemens ejede hver halvdelen af det fælles selskab, som konkurrerer med svenske Ericsson, fransk-amerikanske Alcatel-Lucent og kinesiske Huawei om at levere mobiludstyr til hele verden. NSN har indtil for nylig været en underskudsforretning, men i første kvartal i år bidrog NSN for første gang positivt til Nokias slunkne pengekasse.

Nokia betaler 1,2 milliarder euro i kontanter og andre 0,5 milliarder euro i form at sikrede lån fra Siemens, som bliver betalt tilbage senere.

Opkøbet betyder, at det med ét er blevet langt mindre sandsynligt, at selve Nokia bliver overtaget af andre, fordi en eventuel køber nu vil få Nokia Siemens Networks med i købet. Der har ellers på det seneste været adskillige opkøbsrygter, som har involveret kinesiske Huawei og amerikanske Microsoft. Sidstnævnte forhandlede indtil for en måneds tid siden men sprang i målet. Nokia og Siemens drøftede i 2011 med kapitalfonde et salg af virksomheden, som begge parter dengang ønskede at trække sig ud af. Herefter blev en stor sparerunde med en nedskæring på 17.000 stillinger - eller 23 procent af de ansatte - sat i gang.

Nokia Siemens Networks bevarer sit hovedkontor i Espoo uden for Helsinki i Finland, hvor også Nokias hovedkontor ligger, og Rajeev Suri fortsætter som topchef i selskabet.

Aftalen mellem Nokia og Siemens om, at den ene part ikke måtte sælge, uden at den anden var hørt først, udløb i april i år.

NSN har gennem flere år været en klods om benet på begge selskaber, der forgæves har forsøgt at sælge deres anpart i NSN. I slutningen af 2012 har en stor omlægning med tilhørende store fyringsrunder i NSN nu endelig betydet, at NSN nu spytter penge i Nokias slunkne pengekasse.

Som bestyrelsesformand sidder TDCs tidligere koncernfinansdirektør Jesper Ovesen, der kom til i september 2011 og straks gik i gang med at iværksætte en omfattende spareplan, som skal bringe orden i Nokia Siemens Networks' økonomi, sammen med Rajeev Suri, som siden oktober 2009 har været topchef i selskabet.

Nokia kæmper for sin overlevelse oven på en dramatisk strategiændring i februar 2011, hvor den nye topchef, canadieren Stephen Elop, skrottede al Nokias egen software og lagde alle sine æg i Microsofts kurv for fremover at bruge Windows Phone-styresystemet i Nokias nye Lumia-serie af mobiltelefoner. Nokia forsøger at skille sig af med alle dele, som ikke henregnes under kerneforretning. Luksusmobilproduktionen Vertu blev sidste år solgt til den svenske kapitalfond EQT for et ukendt beløb, og senest har Nokia også solgt sit hovedsæde i Espoo nær hovedstaden Helsinki for at rejse penge.

Nokias køb af Siemens' andel er den seneste konsolidering i en længere række inden for teknologiverdenen. Sony købte sidste år sin svenske partner Ericsson ud af deres fælles mobilselskab Sony Ericsson, der nu fortsætter som Sony Mobile, og samme Ericsson valgte sammen med sin franske partner STMicroelectronics at splitte deres fælles selskab til produktion af mobilchips, ST-Ericsson, op.

 

 

Dagens Gossip