Nordea: Det lysner for dansk økonomi

En voksende appetit på aktietilbagekøbsprogrammer, virksomhedshandler og børsnoteringer er ikke kun en god forretning for Nordea, men også et tegn på, at opsvinget snart vil indfinde sig i dansk økonomi.

Sådan lyder meldingen fra Nordea, som onsdag leverer et regnskab i tråd med foregående kvartal, og vigende nedsrivninger på det danske marked.

"Vi begynder at se spæde tegn på, at opsvinget er tættere på, blandt ved en øget aktivitet inden for mergers and aquisitions," siger Anders Jensen, landechef for den danske del af Nordea ved en pressebriefing i forbindelse med bankens rengksab for andet kvartal.

Jørgen Høholt, der er leder af afdelingen for de største erhvervskunder, Corporate and Institutional Banking Danmark. fremhæver blandt andet børsnoteringen af Matas, som et eksempel på, at virksomheder og kapitalfonde igen begynder at have mod på markederne.

"Virksomhederne er godt polstrerede, de har et stærkt cash flow, og vi ser flere aktietilbagekøbsprogrammer. Det spirer så småt. Vi har lavet seks aktietilbagekøbsprogrammer, og selovom der stadig er lav investeringsaktivitet så vi senest eksmepelvis Royal Unibrews strategiske opkøb Hartwall," siger Jørgen Høholt.

For privatkunderne ser situationen bedre ud.

"Privatkunderne får det gradvis bedre også på grund af den lave arbejdsløshed. Vi ser en gradvis forbedring af privatkundeporteføljen, og så er der nogle lommer.

Nedskrivningerne på privatkunder var ramt af de nye regler sidste år, men nu ser vi niveuaet flade ud på et lavere niveau end i 2012. De private husholdninger har mange penge mellem hænderne, og de har nogle billige realkreditlån. Samtidig er der en konjunktursituation, hvor man er meget forsigtig med forbrug. I stedet ryger pengene ind på kontoen eller bliver brugt til at nedbringe gæld," siger Anders Jensen.

Privatkunderne kan finde støtte i stabliseringen på boligmarkedet.

"Min forventninger at den udvikling vi ser på bolipriser den vil fortsætte, men det er klart, at der hurtigt kan komme en begivenhed ude i Europa. som kan slå os tilbage til start," siger Anders Jensen.

Han medgiver dog, at netop det danske boligmarked ikke kan ses som et hele.

"Det er et fragmenteret marked og det geografiske er en af dimensionerne. Det skal vi forstå at navigere i. Vores ambition er at være til stede og understøtte aktiviteten, men det er klart, at det er sværerere i de områder, hvor man mister abrejdspladser osv. Her vil boligomsætningen blive lavere og vedligeholdelsesstandarden dårlige," siger Anders Jensen.

 

 

Dagens Gossip