Nordiske børneorganisationer vil have lovgivning mod omskæring

01/10/2013 07:20

BNB

Nyheder
Af erklæringen fremgår blandt andet, at »omskæring kun kan udføres, hvis en dreng har nået den alder og modenhed, som kræves for at forstå nødvendig medicinsk information og at samtykke til indgrebet«. Formanden for Børnerådet, Per Larsen, underskrev erklæringen på Danmarks vegne. Rådet mener, at drenge selv skal have lov til at bestemme, om de vil omskæres, når de fylder 15 år. »Vi opfordrer vores regeringer til at oplyse om barnets rettigheder og de helbredsmæssige risici og konsekvenser ved indgrebet. Vi beder de nordiske regeringer om at igangsætte de nødvendige tiltag for at sikre, at drenge selv kan bestemme, om de vil omskæres,« siger han til Politiken og tilføjer, at Børnerådet ikke anbefaler at indføre en lov, der forbyder omskæring her og nu, men at man i stedet arbejder sig hen mod en på sigt. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener ikke, at der bør indføres et forbud mod omskæring af drenge, men hun åbner gerne for en debat om en lavalder for omskæringen. »Jeg er enig i, at vi skal have en respektfuld dialog om omskæring af drengebørn. Og jeg hilser en principiel diskussion velkommen, om hvorvidt man burde vente med omskæring, til barnet har en alder, hvor det selv kan tage stilling,« siger hun og fortsætter: »Det, som jeg forholder mig til som sundhedsminister, er den sundhedsfaglige diskussion, og her vurderer Sundhedsstyrelsen, at der ikke er så alvorlige og tungtvejende sundhedsmæssige problemer forbundet med omskæring af drengebørn, at det kan begrunde et forbud«.

Mest læste i dag

Af erklæringen fremgår blandt andet, at »omskæring kun kan udføres, hvis en dreng har nået den alder og modenhed, som kræves for at forstå nødvendig medicinsk information og at samtykke til indgrebet«.

Formanden for Børnerådet, Per Larsen, underskrev erklæringen på Danmarks vegne. Rådet mener, at drenge selv skal have lov til at bestemme, om de vil omskæres, når de fylder 15 år.

»Vi opfordrer vores regeringer til at oplyse om barnets rettigheder og de helbredsmæssige risici og konsekvenser ved indgrebet. Vi beder de nordiske regeringer om at igangsætte de nødvendige tiltag for at sikre, at drenge selv kan bestemme, om de vil omskæres,« siger han til Politiken og tilføjer, at Børnerådet ikke anbefaler at indføre en lov, der forbyder omskæring her og nu, men at man i stedet arbejder sig hen mod en på sigt.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener ikke, at der bør indføres et forbud mod omskæring af drenge, men hun åbner gerne for en debat om en lavalder for omskæringen.

»Jeg er enig i, at vi skal have en respektfuld dialog om omskæring af drengebørn. Og jeg hilser en principiel diskussion velkommen, om hvorvidt man burde vente med omskæring, til barnet har en alder, hvor det selv kan tage stilling,« siger hun og fortsætter:

»Det, som jeg forholder mig til som sundhedsminister, er den sundhedsfaglige diskussion, og her vurderer Sundhedsstyrelsen, at der ikke er så alvorlige og tungtvejende sundhedsmæssige problemer forbundet med omskæring af drengebørn, at det kan begrunde et forbud«.