Nordjyske læger følger trop og er klar til at afgive ydernummer

22/05/2013 00:36

BNB

Nyheder
De praktiserende læger i Region Nordjylland sluttede sig tirsdag aften til kollegerne i Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark og Midtjylland, da hele 96 procent af de 350 fremmødte stemte ja til at afgive deres ydernummer. Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Nordjylland, læge Kaj Bernth, fortæller, at stemningen på mødet var præget af solidaritet og enighed. »Det gik fantastisk godt. Der var en overvældende opbakning, og folk var stålsatte,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau. Region Nordjylland var den sidste region i rækken, hvor lægerne var samlet for at tage stilling til anbefalingen fra bestyrelsen, og det samlede resultat er klar: Lægerne bakker massivt op om bestyrelsens anbefaling om at afgive deres ydernummer. Tidligere på måneden stemte 90,6 procent af de praktiserende læger i Region Hovedstaden ja, 96,1 procent i Region Sjælland, 96 procent i Region Syddanmark og 95,3 procent i Region Midtjylland. »Nu har vi jo så været hele vejen rundt i Danmark. Så skal der være bestyrelsesmøde om et par dage, og her vil man sandsynligvis tage endelig stilling til, om man vil indlede den egentlige afgivelse af ydernummer,« fortæller Kaj Bernth. Regeringen har fremsat et lovforslag, der forlænger den nuværende overenskomst med lægerne et år til 1. september 2014. Samtidig sætter lovforslaget nogle nye rammer for den almene praksis. Men lægerne finder, at rammerne er alt for stramme og vil fratage dem magten over deres egne lægeklinikker. Senest i konflikten har Venstre taget afstand fra lovindgrebet. For et par uger siden støttede Venstre ellers regeringen i lægekonflikten, men søndag valgte partiet at tage afstand fra centrale dele af indholdet med den begrundelse, at man nu har set det endelige lovforslag. »Vi mener, at der er en række steder i lovforslaget, hvor der er plads til forbedringer. Vi er enige i, at der er behov for en modernisering af almen praksis, men vi vil ikke være med til en vidtgående detailregulering i forhold til de praktiserende læger,« sagde sundhedsordfører Sophie Løhde (V) til Berlingske Nyhedsbureau. »Det er ikke en opgave for 179 folketingsmedlemmer at sidde og detailregulere, hvornår de praktiserende læger for eksempel skal aflægge sygebesøg. Der må være grænser for politik, og her åbner man ganske enkelt en for stor ladeport i forhold til en detailregulering af almen praksis,« lød det videre. Praktiserende Lægers Organisation har indkaldt til stormøde 28. maj i Odense for alle praktiserende læger.

Mest læste i dag

De praktiserende læger i Region Nordjylland sluttede sig tirsdag aften til kollegerne i Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark og Midtjylland, da hele 96 procent af de 350 fremmødte stemte ja til at afgive deres ydernummer.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Nordjylland, læge Kaj Bernth, fortæller, at stemningen på mødet var præget af solidaritet og enighed.

»Det gik fantastisk godt. Der var en overvældende opbakning, og folk var stålsatte,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Region Nordjylland var den sidste region i rækken, hvor lægerne var samlet for at tage stilling til anbefalingen fra bestyrelsen, og det samlede resultat er klar: Lægerne bakker massivt op om bestyrelsens anbefaling om at afgive deres ydernummer.

Tidligere på måneden stemte 90,6 procent af de praktiserende læger i Region Hovedstaden ja, 96,1 procent i Region Sjælland, 96 procent i Region Syddanmark og 95,3 procent i Region Midtjylland.

»Nu har vi jo så været hele vejen rundt i Danmark. Så skal der være bestyrelsesmøde om et par dage, og her vil man sandsynligvis tage endelig stilling til, om man vil indlede den egentlige afgivelse af ydernummer,« fortæller Kaj Bernth.

Regeringen har fremsat et lovforslag, der forlænger den nuværende overenskomst med lægerne et år til 1. september 2014. Samtidig sætter lovforslaget nogle nye rammer for den almene praksis. Men lægerne finder, at rammerne er alt for stramme og vil fratage dem magten over deres egne lægeklinikker.

Senest i konflikten har Venstre taget afstand fra lovindgrebet. For et par uger siden støttede Venstre ellers regeringen i lægekonflikten, men søndag valgte partiet at tage afstand fra centrale dele af indholdet med den begrundelse, at man nu har set det endelige lovforslag.

»Vi mener, at der er en række steder i lovforslaget, hvor der er plads til forbedringer. Vi er enige i, at der er behov for en modernisering af almen praksis, men vi vil ikke være med til en vidtgående detailregulering i forhold til de praktiserende læger,« sagde sundhedsordfører Sophie Løhde (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er ikke en opgave for 179 folketingsmedlemmer at sidde og detailregulere, hvornår de praktiserende læger for eksempel skal aflægge sygebesøg. Der må være grænser for politik, og her åbner man ganske enkelt en for stor ladeport i forhold til en detailregulering af almen praksis,« lød det videre.

Praktiserende Lægers Organisation har indkaldt til stormøde 28. maj i Odense for alle praktiserende læger.