Nordkorea afbryder al kontakt med Sydkorea

Ifølge AFP falder beslutningen sammen med en erklæring fra Nordkorea om, at landets politiske top inden længe mødes for at diskutere »et vigtigt emne«, som kan munde ud i »en drastisk beslutning«.

»Når situationen er, at en krig kan bryde ud når som helst, er det ikke nødvendigt at bevare den militære kommunikation mellem nord og syd. Derfor lukker vi nu ned,« er en nordkoreansk militær embedsmand ifølge AFP citeret for at sige til landets statskontrollerede nyhedstjeneste.

Tidligere på året afbrød Nordkorea en Røde Kors-hotline, der blev brugt som en direkte kommunikationsforbindelse mellem de to landes regeringer i fraværet af diplomatiske relationer. Nordkorea har desuden valgt at afvise samtlige opkald fra det udstationerede amerikanske militær, der overvåger den koreanske demilitariserede zone, DMZ.

Den nu lukkede telefonlinje er den seneste af en række initiativer fra Pyongyang, som gradvist har øget spændingerne på den koreanske halvø, siden styret i nord afprøvede et langdistancemissil i december og foretog en atomprøvesprængning i februar. Sidstnævnte fik medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd til at udvide sanktionerne mod Nordkorea.

Tidligere på ugen beordrede regeringen i Nordkorea sine styrker til at forberede angreb mod USAs fastland samt Hawaii og Guam, hvorefter Pentagon slog fast, at man er klar til at besvare alle former for angreb.

Erklæringen om »kampklar status« kom tirsdag fra den nordkoreanske folkehærs overkommando og har ordlyden »alle artilleritropper, strategiske raketenheder og langtrækkende artillerienheder skal placeres under klasse A kampberedskab«.

Nordkorea har teknisk set været i krig med Sydkorea siden borgerkrigen fra 1950 til 1953.

 

Dagens Gossip