Nordkorea bekymrer danske toppolitikere dybt

Onsdag kom det frem, at det nordkoreanske militær nu har fuld bemyndigelse til at udføre et »nådesløst« atomangreb mod USA. Det sker blot en måned, efter at man har truet med at foretage forbyggende atomangreb mod den vestlige stormagt. Torsdag er det ligeledes af den sydkoreanske forsvarsminister blevet afsløret, at Nordkorea har opstillet et affyringsparat mellemdistancemissil på landets østkyst, der med en rækkevidde på 3.000 kilometer kan nå det amerikanske fastland.

Tidligere udenrigsminister og nuværende formand for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), siger til Berlingske Aften, at situationen er »farlig«.

»De spiller så højt spil, at der er en reel risiko for, at det hele løber ud af kontrol. Det er dybt uigennemskueligt og lukket og et formentlig irrationelt ledet land. Jeg tror ikke, de har til hensigt at starte en krig, men styret er så primitivt, at man – når man på den måde blamerer sig – kan komme til at udløse krigshandlinger ved et uheld,« siger han og fortsætter:

»Den væsentligste grund til, at de har udviklet atomvåben, er, at de er blevet klar over, at de ikke har stor nok afskrækkelseskapacitet, selv om de har en perverst stor landhær. Det er svært for Vesten og for Sydkorea at gennemskue, hvordan man skal håndtere denne udvikling.«

Venstres udenrigsordfører Søren Pind (V), som er tidligere udviklingsminister, er endog særdeles forfærdet over situationen. Han nævner – i tilføjelse til de aktuelle trusler – at Nordkorea tidligere har skudt uprovokeret i Sydkorea med civile tab til følge, har bortført japanske statsborgere og har sænket sydkoreanske skibe. Han mener, at gårsdagens udmelding fra diktaturet om, at militæret nu kan angribe USA, er »det samme som en krigserklæring«.

»Det betyder, at USA legitimt kan angribe Nordkorea. Medmindre det her er Kinas måde at teste, om amerikanerne stadig er stærke – det kan man ikke udelukke så er det her en fuldstændig irrationel adfærd. Så ved vi ikke, hvad der kommer til at ske. Og når man ikke ved det i et stalinistisk diktatur, der besidder atomvåben med en uerfaren ung mand i spidsen, og som har truet store amerikanske byer med udslettelse, må der være stærke overvejelser i USA om at gribe forebyggende ind. Der er ikke længere noget kompromis, for han (Kim Jong-un, red.) er en psykopatisk bølle,« siger Søren Pind til Berlingske Aften.

Søren Pind mener, at eskaleringen er et resultat af den passive udenrigspolitik, der er blevet ført, hvor man blandt andet har satset på, at sanktioner mod Nordkorea ville virke. Det er Folketingets formand, Mogens Lykketoft, enig i.

»Den amerikanske strategi har været for ujævn. Det har været en blanding af tilnærmelse, forhandling, totalt blokade og sanktioner. Man må nok erkende, at sanktionspres ikke virker for dette regime. Det kan være fristende at bruge, fordi de er så øretæveindbydende, men det virker ikke. Derfor må USA og Kina finde en måde at håndtere det på. For Kina, som er dem, der taler mest med Nordkorea, er også ved at være trætte af dem,« siger han.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) vurderer ligeledes over for Berlingske Aften, at det på ingen måde er i Kinas interesse, at der er regional uro. En uro, som forstærkes af, at Nordkorea for anden dag i streg har blokeret for adgangen til den industrizone, som landet driver sammen med dødsfjenden Sydkorea.

Per Stig Møller, som også betegner situationen som »bekymrende«, vurderer, at Nordkoreas kurs kan være at afpresse USA til at øge fødevareforsyningen.

»De gør det jo, når de har kriser, så de har noget at afpresse med. Det må være den eneste forklaring, for ellers giver det her ingen mening. Hvis de smider en atombombe mod USA, er de jo selv udslettet fem minutter efter. Men risikoen, når man spiller så højt spil, er, at det kan gå galt. Pludselig er et af våbnene fyret af. De leger med ilden. Det er helt sikkert,« slutter han.

 

Dagens Gossip