Nordkorea mistænkes for start af atomreaktor

Atomreaktoren har været lukket ned i årevis, og i 2008 sprængte nordkoreanerne under international mediebevågenhed reaktorens køletårn i stumper og stykker som led i en række tillidsskabende foranstaltninger. Selve reaktoren har stået stille siden Nordkorea i 2005 indgik en atom-nedrustningsaftale med dets naboer og USA. Det skete som betaling for storstilet fødevarehjælp, til det - også dengang - sultplagede land.

Den hvide damp, der er opfanget på satellitfotos, kommer fra en bygning, der rummer reaktorens dampturbiner, der bruges til fremstilling af elektricitet.

»Hvis det viser sig at være sandt, er det en meget alvorlig sag og en overtrædelse af en lang række FN-resolutioner,« siger Glyn Davis, der er USAs regerings specialudsending i relation til Nordkorea, til Reuters.

James Acton, der er analytiker i tænketanken Carnegie Endowment for International Peace i Washington mener, at de nordkoreanske forberedelser, »slet ikke er overraskende.«

»Vi har gennem flere måneder kunnet se på satellitfotos, at de arbejdede på at reparere reaktoren,« fortæller han til Reuters og siger videre:

»At genstarte den er endnu et slag i ansigtet på det internationale samfund og endnu en indikation på, at landet ikke har den mindste overvejelse om at afbryde sit atomprogram.«

Reaktoren kan fremstille seks kilo plutonium om året. Til en enkelt bombe, kræves der mellem tre og fem kilo. Den amerikanske bombe over Hiroshima indeholdt otte kilo plutonium.

Nordkorea har siden 2006 gennemført tre underjordiske atom-prøvesprængninger, der alle har udløst international vrede og FN-fordømmelser og yderligere stramninger af sanktionerne mod styret i Pyongyang.

Ikke desto mindre tilkendegav Nordkorea så sent som i juli, at det ikke har til hensigt at opgive sin atom-afskrækkelse, før USA stopper sin »fjendtlige politik« overfor landet.

Nordkorea er kendt og berygtet for sin »stop-and-go« politik, hvor dets ledelse skiftevis bringer landet på konfrontationskurs med hele det internationale samfund, og siden løsner lidt op, som det er sket de seneste dage med genåbningen af det fælles nord- og sydkoreanske industrikompleks Kaesong.

Industrikomplekset, der ligger på den nordkoreanske side af grænsen, blev lukket i forbindelse med den seneste militære og politiske krise mellem nord og syd i foråret, hvor atom-krigstrusler mod Sydkorea og sågar USA var daglige indslag i de nordkoreanske statsmedierne.

 

Dagens Gossip