Nordmænd vil give nobelpris til paven og Flemming Rose

Skrevet af admin

01/02/2015

Dagens topnyheder

Pave Frans og Jyllands-Postens udlandsredaktør, Flemming Rose, er blandt de nominerede til Nobels fredspris i år.

Fristen for at foreslå kandidater udløber søndag 1. februar, og flere norske politikere har benyttet muligheden for at komme med indspil til Nobelkomitéen.

Blandt forslagene fra de norske Stortingsmedlemmer er den congolesiske gynækolog Denis Mukwege, som sidste år blev tildelt Europaparlamentets Sakharovpris, whistlebloweren Edward Snowden og den internationale kampagne til afskaffelse af atomvåben, Ican.

Forslaget om, at paven skal have fredsprisen, kommer fra det norske parti Venstres politiker Abid Raja, som selv er muslim.

- Det er en stor ære for en muslim at få lov at nominere en pave, siger Raja til nyhedsbureauet NTB.

Raja argumenterer med, at pave Frans "er brobygger mellem forskellige kulturer."

Flemming Rose er foreslået af Høyre-politikeren Michael Tetzschner for redaktørens initiativ til at afprøve ytringsfriheden ved at få tegnet 12 karikaturer af profeten Muhammed i 2005.

- At give prisen til en konsekvent forsvarer af ytringsfriheden - også når det koster personligt - vil være en markering af, at de, som prøver at undertrykke ytringsfriheden gennem usle attentater mod civile, og som dermed modarbejder fredelige forhold mellem folk, aldrig må lykkes, skriver Tetzschner i sin begrundelse.

Den congolesiske gynækolog Mukwege, som er kendt for sin kamp for at hjælpe afrikanske kvinder og voldtægtsofre, har tidligere været favorit hos spiludbydere.

Nobelkomiteen offentliggør ikke hvem, der er nomineret, og den bringer heller ingen liste over topkandidaterne.

Modtageren af prisen bliver normalt offentliggjort anden fredag i oktober.

/ritzau/NTB