Norge går med på neutronkanon i Lund

Skrevet af admin

21/05/2015

Mest læste i dag

Norge bidrager med omkring 333 millioner kroner til bygningen af verdens kraftigste neutronkanon i Lund i Sverige.

Neutronkanonen, der har det officielle navn European Spallation Space (ESS), vil koste omkring 13,3 milliarder kroner. Det første spadestik til byggeriet er taget, men kanonen vil ikke være klar til brug før om ni år, skriver Universitetet i Oslos forskningstidsskrift Apollon.

Projektets "supermikroskop" kan anvendes bredt af mange brancher og forskningsområder.

- Neutronkanonen vil få stor betydning for europæisk forskning og åbner muligheder for at udvikle helt nye materialer. Den geografiske nærhed giver vore forskere særligt gode muligheder, siger vicerektor Knut Fægri fra Oslos universitet.

Neutronkanonen, der vil trække flere forsker til Øresundsregionen, vil gøre det muligt at affotografere molekyle-strukturer i materialer og proteiner 30 gange bedre, end hvad der er muligt i dag.

Ifølge Apollon bliver forbedringen som at belyse en genstand med blitzlys frem for stearinlys.

Anlægget skal skyde neuroner i en enorm hastighed gennem de materialer, som skal undersøges. Den måde, hvorpå neutronerne skifter retning på, kan anvendes til at beregne strukturen inde i materialet.

Som medejer sammen med Sverige skal Danmark poste to milliarder kroner i neutronstråleanlægget.

Den såkaldte neutronkanon, som skal trække tusindvis af forskere til Øresundsregionen, bliver dyrere end oprindeligt beregnet, og Tyskland gik sidste år ind på at finansiere en del af projektet.

/ritzau/NTB