Norge skærer ned på terrorøvelser

Den norske regering har i år ikke afsat nogen penge i landets reviderede finanslov til at gennemføre de tiltag, som Sundhedsstyrelsen har anbefalet efter terrorangrebet 22. juli 2011.

Det var ellers Sundheds- og Socialministeriet i Norge, der bad Sundhedsstyrelsen om at komme med forslag til forbedringer, efter at angrebet mod hovedstaden Oslo og massakren på øen Utøya afslørede store mangler i nødberedskabet, skriver Aftenposten.

Sundhedsstyrelsen bad om godt 18 millioner kroner i 2013, men ikke én eneste krone er blevet bevilget. Konsekvensen er, at planerne bliver udsat, eller der bliver skåret ned på tiltagene, lyder det.

- Det er endnu et eksempel på regeringens manglende handlekraft, siger lederen af Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide.

De manglende millioner betyder blandt andet, at flere terrorøvelser skæres væk, og specialkurser for psykologer i behandling af børn og unge med posttraumatisk stress halveres, skriver Aftenposten.

For alligevel at kunne gennemføre flere af tiltagene har Sundhedsstyrelsen været nødt til at omfordele flere egne midler - og det får så konsekvenser for andre områder.

Massemorderen Anders Behring Breivik dræbte 77 mennesker i Norge 22. juli 2011.

Først slog han otte mennesker ihjel med en bilbombe i centrum af Oslo, hvorefter han sejlede ud til den nærliggende ø Utøya og skød og dræbte 69 unge på en politisk sommerlejr.

I august sidste år blev han dømt til 21 års forvaring med en mindstetid på 10 års fængsel. Forvaringsdommen kan forlænges med op til fem år ad gangen.

Det har ikke været muligt for Aftenposten at få en kommentar fra Sundheds- og Socialministeriet i Norge på grund af ferie, lyder det.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip