Norge trækker oliemilliarder ud af investeringer i kul

De politiske partier i Norge er fredag enstemmigt blevet enige om at trække landets mange milliarder fra oliefonden ud af investeringer, som er relateret til kul.

Konkret går det ud på, at den norske oliefond skal trække sine investeringer fra selskaber, hvor mindst 30 procent af omsætningen eller energiforbruget er kulbaseret.

Fonden er verdens største statslige investeringsfond, skriver AFP.

Ifølge The Guardian ventes investeringsfonden, som har en værdi på 890 milliarder dollar, at trække otte milliarder dollar (omkring 52 milliarder kroner) ud.

Nyheden gik verden rundt, da finanskomiteen i sidste uge blev enige om kriterierne for frasalget, og det ses som det mest indflydelsesrige pres for at afvikle investeringer i kulindustrien.

Forslaget var til afstemning i det norske parlament fredag og skal overtale investorer til at frasælge aktier i kul, olie og gas, fordi verdens reserver allerede er mange gange større end det er sikkert at afbrænde.

De nye retningslinjer for investeringer i kulselskaber skal iværksættes inden 1. januar næste år.

- Dette er det største frasalg af kul i verdenshistorien, og det bør bane vejen for andre investorer og lande, siger Truls Gulowsen, chef for Greenpeace i Norge, i en pressemeddelelse.

Det ventes at påvirke mellem 50 til 75 virksomheder over hele verden, herunder det danske energiselskab Dong, som ofte associeres med vindenergi, men altså også har en betydelig kulforretning.

Tallene stammer fra det norske finansministerium, mens miljøforkæmpere anslår tallet til at ramme 122 virksomheder.

Desuden vil det ramme energiselskaber som tyske RWE og EON samt svenske Vattenfall.

Beslutningen sker forud for klimakonferencen COP21, som afholdes i Paris til november.

Flere lande har ytret ønske om, at en aftale i den franske hovedstad skal indeholde målsætninger om udfasning af fossile brændstoffer.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip