Norges Stoltenberg: Vi har tabt

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, erkender sit valgnederlag og lykønsker Erna Solberg fra Høyre med sejren.

- Jeg gratulerer Erna Solberg og takker for en saglig valgkamp, siger Stoltenberg sent mandag aften.

Ved 23-tiden, da godt halvdelen af stemmerne var talt, lå den borgerlige fløj til at få 99 ud af de 169 pladser i Stortinget.

Resultatet betyder et regeringsskifte i Oslo, hvor Høyrelederen Erna Solberg nu får mulighed for at danne en ny borgerlig koalitionsregering.

- Vi vidste, at det ville blive en hård opgave. Næsten ingen i norsk historie har formået at vinde tre valg i træk. I aften kan vi så fastslå, at den opgave var for svær. Vi nåede ikke vores mål om at sikre fortsat flertal, siger Stoltenberg i en tale til sine partifæller.

Han er dog fortsat leder af Norges klart største parti. Arbeiderpartiet står til at få 30,7 procent af stemmerne og 54 pladser i Stortinget, men det ændrer ikke på, at hans regering har tabt valget.

Høyre står til en opbakning på omkring 27 procent, og Erna Solberg bliver partiets første statsminister siden Jan P. Syse gik af i 1990.

- Vælgerne har bestemt, at Høyre igen skal have statsministerposten, siger Erna Solberg.

- Det er sammen med vores venner på den borgerlige side, at vi skal realisere de politiske idéer, vi står for, og det er sammen med dem, at vi har fået mandat til at lede, siger hun.

Ifølge Stoltenberg vil hans regering træde tilbage efter fremlæggelsen af finansloven den 14. oktober.

/ritzau/NTB

 

 

Dagens Gossip