Norges tredjestørste avis på danske hænder

Selvom avisbranchen generelt har været under stærkt pres de seneste år, så kan der blive en god forretning ud af at købe et norsk avishus.

Det mener den danske mediekoncern Aller, der netop har været opkøbsjagt og købt Norges tredjestørste avis, Dagbladet af den norske mediekoncern Berner Gruppen. Det bekræfter avisen selv på sin hjemmeside.

»Vi prøvede at byde Aller op til dans for 8-9 måneder siden, og vi fandt tonen,« sagde koncerndirektør hos Dagbladet Tore Stangebye ifølge avisens hjemmeside på et møde for de ansatte torsdag og fortsatte:

»Siden har vi tænkt, at det kunne blive til noget mere. Og nu skal vi bruge tiden fremover til at se, hvordan vi kan leve sammen,« siger han.

Bred portefølje i Norge

Dermed har Aller nu en større portefølje indenfor både skrevne medier i Norge, i det koncernen også ejer ugebladet Allers, norsk Se & Hør og flere magasiner.

Købet kommer ikke helt uventet, eftersom at Dagbladets redaktør, John Arne Rasmussen og Tore Stangebye allerede for en måned siden bekræftede, at de var i dialog med Aller om en muligt salg.

Ingen af parterne ønsker ikke at kommentere på købsprisen. Men ifølge det norske medie NA24 er prisen lavere end de 300-400 millioner kroner, som tidligere er blevet antydet.

Ifølge Berner Gruppen sker salget blandt andet for at finde en »god og tryg« havn for Dagbladet i en branche, der er blevet præget af magtkoncentration og hårdere konkurrence i de seneste år.

Aller vil udvikle sit norske mediehus

For Aller sker opkøbet som et led i et videreudvikle koncernens mediehus i Norge

»Med dette opkøb vil vi stå langt stærkere i en krævende tid for norske medier, og vi ser frem til at udvikle et slagfærdigt, moderne, mangfoldigt og konkurrencedygtigt mediehus,« siger Anne Lise Meyer, der sidder i ledelsesgruppen hos Berner Gruppen til Dagbladets netavis.

Dagbladets chefredaktør John Arne Markussen fastslår, at avisens formålsparagraffer ikke ændres ved, at avisen skifter ejer. Men han erkender dog, at papirudgavens fremtid har været diskuteret under forhandlingerne.

»Papiravisens position, situation og fremtid har naturligvis været et central tema i samtalerne. Men uanset ejerskab er papiraviser under pres. Og det gælder ikke bare Dagbladet. Det er ikke sådan, at Aller siger: "Nu slutter vi med papir". De ved, hvor vigtig Dagbladet er i samfundsdebatten og det er de opsatte på at forvalte og videreudvikle,« siger han til Dagbladets netavis.

Dagbladet havde i 2009 et dagligt oplag på godt 105.000.

 

Dagens Gossip