Norsk kvinde muligvis død af hundegalskab

Det skriver NRK.no.

Kvinden døde for nogle uger siden af hjernebetændelse, men en blodprøve afslørede antistoffer mod rabies.

»Efter at kvinden døde, har sygehuset foretaget en række undersøgelser for at finde årsagen til hjernebetændelsen,« siger læge og afdelingsdirektør Karin Rønning, Folkhelseinstituttet til NRK.

»Antistofferne kan enten komme fra, at hun er smittet, eller at hun er blevet vaccineret for længe siden,« siger Karin Rønning.

Kvindens familie og personalet på sygehuset bliver nu vaccineret mod sygdommen.

»Risikoen for, at andre bliver smittet, er lille, men dette er en sygdom med dødelig udgang, så konsekvensen er alvorlig. De, som får vaccinen i tide, bliver ikke syge, for virus har en inkubationstid på op mod et år,« siger Karin Rønning til NRK.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO dør mellem 50.000 og 70.000 mennesker årligt af rabies. De fleste af dem er børn i Afrika og Asien.

Den almindeligste måde at blive smittet på er at blive bidt af et dyr, der er inficeret med rabies. Det er som oftest hunde eller katte, men man kan også blive smittet af flagermus eller ræve. Symptomerne viser sig efter tre til tolv uger.

»Bliver man smitet, vandrer virus fra bidstedet og gennem nerverne til hjernen. Først da kommer symptomer, og det kan tage op til et år, fra man bliver smittet, til de viser sig,« siger Karin Rønning.

Symptomerne er uro, depression og angstanfald. Voldsom hyperaktivitet, aggression og hyperventilation, øget produktion af spyt og krampeanfald kan også være tegn på rabies.

Patienten bliver gradvist lam og går i koma, og sædvanligvis dør den syge inden for to til syv dage efter, at symptomerne har vist sig.

Sygehuset i Ullevål har nu sendt yderligere prøver til analyse i Sverige, og når resultaterne herfra foreligger i næste uge, vil man med sikkerhed vide, om der var tale om rabies eller ej.

I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus, og rabies er ifølge denstoredanske.dk ikke konstateret hos mennesker siden 1800-tallet.

 

Dagens Gossip