Norsk politi vil i dialog med Scandinavian Star-eksperter

Det skriver NRK.no, efter at en selvudnævnt ekspertgruppe lørdag lagde omfattende dokumentation frem omkring omstændighederne ved branden på færgen, der sejlede mellem Oslo og Frederikshavn.

»Jeg kan bekræfte, at politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, har haft kontakt med stiftelsen »Efterforskningen af mordbranden på Scandinavian Star«,« oplyser pressechef Unni Grøndahl hos politiet i Oslo til NRK.

Hun vil dog ikke gå i detaljer om, hvad parterne har talt om.

»Vi er åbne for dialog, men vi har ikke aftalt et møde med gruppen endnu,« siger Grøndahl til NRK.

På en pressekonference lørdag hævdede ekspertgruppen, at omstændighederne omkring branden aldrig blev undersøgt til bunds af norsk politi. Politiet konkluderede dengang, at en dansk lastbilchauffør, der selv omkom under katastrofen, formentlig var ansvarlig for branden.

Men ekspertgruppen hævder, at danskeren umuligt kunne stå bag brandene, da han omkom som en af de første. Ekspertgruppen hævder i stedet, at tre besætningsmedlemmer hjalp brandene til at sprede sig. Motivet skulle angiveligt være forsikringssvindel, da skibet kort før branden var blevet voldsomt overforsikret.

En dansk reder og skibets kaptajn blev efterfølgende dømt hver et halvt års fængsel for at have overtrådt reglerne om skibes sikkerhed. Senere kom det frem, at skibets ejere reelt var et amerikansk rederi, der ifølge ekspertgruppen fik udbetalt en stor erstatning for tabet af skibet.

Støtteforeningen for overlevende og efterladte har bedt både den danske og den norske rigsadvokat om at genoptage sagen, men hidtil forgæves.

Dansk Folkepartis medlem af Folketingets retsudvalg, Dennis Flydtkjær (DF), sagde lørdag, at han mener, at justitsminister Morten Bødskov (S) bør rekvirere rapporten fra ekspertgruppen og på den baggrund vurdere, om de nye oplysninger kan danne grundlag for en genåbning af sagen.

»Vi taler jo om et muligt justitsmord mod den danske lastbilchauffør. Derfor mener jeg, de danske myndigheder må se på sagen igen og presse på over for Norge for at få genoptaget efterforskningen af sagen,« siger Dennis Flydtkjær til Berlingske Nyhedsbureau.

 

Dagens Gossip