Norske jøder kræver mere sikkerhed efter Paris-terror

Efter sidste uges terrorangreb i Frankrig beder det mosaiske trossamfund i Norge nu om, at vagtforholdene uden for synagogen i hovedstaden Oslo bliver styrket. De norske jøder er bange, lyder det fra forstander Ervin Kohn.

Trossamfundet tog kontakt med politiet efter fredagens terrorangrebet i et jødisk supermarked i Paris, hvor fire jødiske gidsler blev dræbt.

Politiet har i forvejen vagthold uden for synagogen i Oslo, men alligevel har norske jøder behov for, at sikkerheden styrkes, siger Kohn til det norske nyhedsbureau NTB.

- Vi er i dialog med politiet. Det er ikke første gang, at jødiske mål angribes. Vi bliver bange, siger han og henviser til, at synagogen i Oslo også har været under angreb.

I 2006 blev der affyret 11 skud mod synagogen.

- Norge er et af de bedre lande for jøder at bo i, men vi er lidt mere sårbare end de fleste nordmænd. Ekstremisterne er afhængige af at skabe fjendebilleder, og jøderne er et af de største, siger Kohn til NTB.

En række politiske og religiøse organisationer demonstrerer i Oslo mandag aften mod terror og for ytringsfrihed. Samtidig demonstrerer protestbevægelsen Pegida mod indvandring fra muslimske lande.

Ervin Kohn er blandt dem, der vil appellere til modstand mod Pegida-demonstrationen.

- Pegida skaber fjendebilleder og opfordrer til had. Det, vi skal i aften, er at forsvare demokratiet. Vi skal tydeligt sige fra, siger Ervin Kohn til NTB.

I Frankrig har terrorhandlingen i det jødiske supermarked atter sat spotlyset på forholdene for de omkring 550.000 jøder i landet.

Det halvofficielle organ Jewish Agency i Israel siger til Reuters, at 3300 franske jøder i 2013 udvandrede til Israel. I 2014 var tallet 7000.

I alt blev 17 mennesker dræbt under tre blodig dage i og omkring Paris i sidste uge. Tre terrorister blev derudover dræbt af franske sikkerhedsstyrker.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip