Nu bliver det billigere at bygge bolig

Den samlede regning for at bygge en bolig er faldet med 0,4 pct. fra fjerde kvartal 2012 til første kvartal 2013, oplyser Danmarks Statistik.

Arbejdsomkostningerne er faldet med 0,6 pct., mens materialerne er blevet 0,3 pct. billigere.

»Det er første gang siden 3. kvartal 2009, at byggeomkostningerne ligefrem falder tilbage,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

På trods af faldet, så er der ifølge økonomen en underliggende tendens til en stigning i byggeomkostningerne, som over det seneste år er steget med 1,3 pct. svarende til knap 30.000 kroner for et nyt parcelhus til 2 mio. kroner.

Arbejdsomkostningerne steg med 2,5 pct., mens materialeomkostningerne kun steg med 0,7 pct. gennem året.

Siden boligboblen var størst i 2007 er et gennemsnitligt hus faldet med ca. 20 pct., mens omkostninger til nybyggeri er steget med knap 11 pct.

»På den baggrund kunne man nemt forledes til at tro, at det er uhæmmet dyrt at bygge nyt - selv på trods af det lille fald i byggeomkostningerne det seneste kvartal. Men sådan forholder det sig faktisk ikke,« skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Årsagen er, at boligpriserne faldt fra et unormalt højt niveau, så forholdet mellem nybyggeri og boligpriser nu er mere i balance.»Sammenligner vi således prisen på at købe brugt vs. nyt i 2003 (dvs. inden prisboblen) med i dag, så viser det sig, at huspriserne ifølge Danmarks Statistik er steget med ca. 37 pct. siden starten af 2003 og frem til i dag, mens byggeomkostningerne til et nyt hus i samme tidsrum er steget med knap 30 pct. – altså faktisk en anelse mindre,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

 

Dagens Gossip