Nu er det slut med at løfte vægte i fængslerne

Hvis de ikke inden december i år indfører en såkaldt greencard-ordning, hvor de indsatte siger ja til at lade sig dopingteste, skal de fjerne alle vægte og andet udstyr til styrketræning, således at de indsatte kun kan træne på bl.a. løbebånd og i romaskiner eller i ribber. Det skriver b.dk.

Det har fået flere fængsler til at beslutte at fjerne al udstyr til vægttræning, fordi det er for dyrt at indføre en greencard-ordning.

I landets største fængsel og arresthus, Vestre Fængsel i København, er vægtene ifølge chefen for Københavns Fængsler, Peter Vesterheden, ved at blive fjernet. Han kalder det »nødvendigt at komme den usunde og ulovlige træning til livs«.

»Man kan godt sige, at det er et indgreb i de indsattes rettigheder. Men man kan også konstatere, at den meget tunge vægttræning ofte er forbundet med steroider,« siger han til b.dk.

Kriminalforsorgen mener, at en nulvægtspolitik eller en greencard-ordning er de mest oplagte måde at komme steroiderne til livs.

»Det er et grundlæggende problem. Træning på steroider med tunge vægte signalerer noget negativt,« siger Peter Vesterheden og tilføjer, at der »stadig vil være ribber og dens slags« til kropshævninger.

Han oplyser, at der jævnligt bliver gjort forsøg på at smugle dopingmidler ind i fængslet, ligesom der har været tilfælde, hvor »der har været mistanke om, at indsatte har udvist aggressiv adfærd pga. steroider«.

I Statsfængslet i Østjylland er vægtudstyret allerede fjernet, oplyser fængselsinspektør Jørgen Bang. I stedet er der opsat udstyr til kredsløbstræning. Inspektøren kalder det »et godt alternativ« og henviser til, at der de seneste to til tre år er blevet konfiskeret over 1.000 tabletter og cirka 140 ampuller med dopingstoffer i fængslet.

»Hvis vi skulle indføre en greencard-ordning med kontrolbesøg fra Anti Doping Danmark, og samtidig ansætte instruktører, ville det koste os 400.000-500.000 om året. Det har vi ikke råd til midt i en sparetid,« siger inspektøren til b.dk.

Han anerkender, at de indsatte i stedet for vægte er begyndt at bruge møbler, redskaber fra værksteder og den slags, når de vil styrketræne.

»Om det er en provokation, ved jeg ikke,« siger han.

Kritikere af de nye regler mener, at fængslerne i stedet for helt at fjerne udstyret, og dermed straffe alle indsatte, der ønsker at vægttræne, skal gå meget mere målrettet efter dopingsynderne.

Strafferetsadvokat Mette Grith Stage er gået ind i sagen og har allerede rettet henvendelse til Folketingets Ombudsmand, ligesom hun stærkt overvejer at klage til Kriminalforsorgen.

»Man straffer kollektivt og ødelægger det for den store gruppe af indsatte, som godt kan finde ud af at træne uden at misbruge steroider. Det er både forkert og demotiverende,« lyder det fra advokaten:

»Jeg synes, det er positivt, at de indsatte, for at slå tiden ihjel og som led i deres resocialiseringsproces, bruger energi på fysisk træning. Når de er i god fysisk form, smitter det positivt af på psyken. Mentalt overskud betyder mindre aggressivitet og færre konflikter med andre indsatte og personalet.«

Hun tilføjer, at ombudsmanden »i første omgang har afvist at gå ind i sagen, indtil alle administrative klagemuligheder er udnyttet«.

 

Dagens Gossip