Nu er fodbold-VM til billige penge sikret

Der er onsdag godt nyt til europæiske fodboldfans fra EU-domstolen i Luxembourg.

EU-lande må gerne sikre, at deres befolkning får adgang til at se alle kampe ved VM- og EM-slutrunder i fodbold gratis på landsdækkende tv.

Det slog EU-Domstolen allerede fast i en principiel dom i februar 2011, og meget tyder på, at ankesagen ender med samme udfald.

I hvert fald er det vurderingen fra generaladvokaten Niilo Jääskinen, som blev offentliggjort onsdag, og den vurdering bliver oftest fulgt af domstolen.

Sagen opstod, da Fifa og Uefa klagede over, at Belgien og Storbritannien havde placeret alle kampe ved de store slutrunder på lister over "begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse."

Altså på listen over begivenheder, som landene mener, der skal være mulighed for at vise på landsdækkende tv.

- En medlemsstat kan under visse omstændigheder forbyde den eksklusive udsendelse af alle VM- og EM-fodboldkampe på betalings-tv for at gøre det muligt for offentligheden at følge disse begivenheder på gratis fjernsyn, konkluderede domstolen i 2011.

Fifa og Uefa har klaget og senere anket til EU-domstolens højeste instans, fordi Storbritannien ønskede at vise alle kampe ved slutrunderne - og ikke bare Englands kampe - på gratis tv i Storbritannien.

Men EU-Domstolen fastslog i 2011, at resultaterne af de andre kampe kan have direkte indflydelse på Englands videre færd i slutrunden, eller hvem der bliver modstandere senere i turneringen.

Derfor kan det også være af særlig interesse for befolkningen at følge med i disse kampe.

Fodboldforbundene påpeger også, at de kommercielle kanaler vil betale mere for kampene, men i domstolens øjne er det altså vigtigt, at alle har mulighed for at se de vigtige kampe.

EU-domstolens generaladvokat har nu opfordret domstolen til at afvise Uefa og Fifa og stadfæste dommen i den principielle sag

Også i Danmark har der ved flere lejligheder været heftig debat, når en vigtig landskamp er blevet solgt til og vist på en mindre kanal.

Selve dommen i ankesagen følger senere.

/ritzau/