Nu har boligejerne 1.000 milliarder i friværdi

Polstringen i de danske boliger vokser, og nu runder den samlede friværdi i landets boliger det meget runde tal 1.000 milliarder kroner. Udviklingen skyldes både de stigende priser, og at gælden i boligerne falder.

»Den samlede boliggæld - altså både realkreditgælden og bankgælden i boligerne - var ligefrem faldende i årets første kvartal. Det er kun anden gang, det er sket i perioden siden 1998, hvor vores data går tilbage til,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

De 1.000 milliarder er det højeste niveau for friværdi siden 3. kvartal 2011. Men der er stadig sket et dramatisk fald i friværdierne, siden den store boligfest toppede i 2006. Friværdierne er faldet med 886 milliarder kroner svarende til 47 procent - både på grund af stigende belåning og faldende priser.

»De store fald i boligformuerne er uden tvivl en vigtig forklaring på den træge udvikling i privatforbruget gennem de senere år, hvor selv ikke skattelettelser, udbetaling af SP-penge og efterlønspenge samt rekordlave renter, har formået at skubbe forbruget op i større omdrejninger. De bedrede strømninger på boligmarkedet og i friværdierne er derfor også godt nyt for dansk økonomi, da bremseeffekten på forbruget kan forventes at være aftagende - især hvis det viser sig, at der er tale om et mere permanent skifte væk fra pres ned på friværdierne,« skriver Christian Hiligsøe Heinig i en kommentar til tallene.

I mikroperspektiv kan ejere af parcelhuse glæde sig over, at deres gennemsnitlige friværdi nærmer sig en halv million kroner - 20.000 kroner mere end i årets første kvartal og næsten 30.000 kroner mere end 2. kvartal sidste år.

Friværdierne er højest på Frederiksberg, i Gentofte og i Rudersdal med gennemsnitlige friværdier på henholdsvis cirka 3 mio. kroner, knap  2,15 mio. kroner og 1,55 mio. kroner.

For ejere af lejligheder har friværdierne været stigende i fem kvartaler i træk som en konsekvens af de kraftigt stigende priser. Her er de gennemsnitlige friværdier i begyndelsen af året opgjort til 900.000 kroner - 100.000 kroner mere end året før - men knap en halv million kroner under niveauerne i sommeren 2006.

 

Dagens Gossip