Nu sparer du 400 kroner om måneden

Nu kan familien Hansen og Jensen få pengene til at strække lidt længere. Det samlede forbrugerprisindeks steg med 1,2 procent i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed var inflationen i februar den laveste over tre år, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

- Det er den laveste inflation siden oktober 2009 - altså i godt tre år. Til sammenligning lå inflationen på cirka to procent ved udgangen af 2012, siger Tore Stramer i en kommentar.

Han forventer en inflation i løbet af året på 1,4 procent. Det vil betyde, at en typisk dansk familie vil få små 400 kroner mere at gøre godt med om måneden, siger Tore Stramer.

- Udviklingen i inflationen har meget stor indvirkning på en typisk families budget, siger han.

Ifølge Danmarks Statistiks forbrugerundersøgelse udgjorde det samlede forbrug for en typisk familie bestående af to voksne med børn 474.669 kroner i 2012.

- Det betyder også, at det ventede fald i inflationen fra 2012 til 2013 vil spare en typisk dansk børnefamilie for 4750 kroner - svarende til små 400 kroner om måneden, siger Tore Stramer.

Det luner måske ekstra meget i en tid, hvor inflationen i en periode har overhalet lønstigningerne i Danmark.

I både 2012 og 2011 var inflationen over to procent og var endda kortvarigt også oppe over tre procent, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- At priserne nu stiger meget lidt er noget, der bør lune hos de fleste danskere i en ellers kølig tid.

- De fleste lønmodtagere oplever nemlig i disse år, at lønnen kun stiger meget lidt, hvilket nemt kan føre til deciderede reallønsfald, som vi så i både 2012 og 2011, siger hun.

Men det ser altså ud til at vende nu, mener økonomerne.

- Det markant og overraskende fald i inflationen her i starten af året, betyder også, at der her i 2013 nu er udsigt til, at reallønnen for første gang siden 2009 ikke står til at blive negativ, siger Tore Stramer.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip