Nu styrter Danmark til bunds i Europa

Dansk klubfodbold er i frit fald i europæisk sammenhæng. De fede år, hvor mestrene har været direkte kvalificeret til Champions League og nummer to har fået lov at prøve sig af i kvalifikationen, slutter efter alt at dømme efter denne sæson.

Det vil således kræve et større mirakel, hvis FC København i Champions League og FC Nordsjælland, Esbjerg og Randers i de kommende Europa League-kampe kan lave resultater, som kan fastholde Danmark på en høj europæisk rangering.

Og forudsætningerne for det mirakel får ikke ligefrem liv af, at FCK ligger sidst i Superligaen, at Randers er bagud 1-2 inden udekampen mod Rubin Kazan, og at FCN onsdag aften blev pisket ud af Zenit Skt. Petersborg med samlet 0-6.

Når en dårlig europæisk sæson i år bliver ekstra dyr for de danske hold, skyldes det, at årets samlede danske resultat kommer til at erstatte den fantastiske 08/09-sæson, når det europæiske fodboldforbund udregner rangeringen.

De danske hold tjente det år 8,2 europæiske koefficient-point, hvilket var ottendebedst i hele Europa det år og mere end lande som Portugal, Tyrkiet og Holland.

Det var i 08/09, at AaB først blev treer i Champions League-gruppespillet, hvorefter de slog Deportivo ud i Europa League og var marginaler fra i ottendedelsfinalen også at slå Manchester City ud, men til sidst måtte se sig slået efter straffesparkskonkurrence. Det år gik FCK også videre fra Europa Leagues puljespil, inden de blev slået ud af Manchester City i den første runde efter vinterpausen.

Indtil videre har de danske hold i fem kampe tabt fire og spillet en uafgjort, hvilket giver 0,9 koefficient-point. Tidligere landsholdspiller og fodboldekspert på Canal 8 og 9, Esben Hansen, kalder udsigterne dystre:

- Dansk fodbold er blevet bombet 10-15 år tilbage, og man er tilbage dertil, hvor der allerede fra næste sæson skal kæmpes hårdt for bare overhovedet at få mestrene i gruppespillet ii Europa League. Det skyldes, at klubberne på grund af en svær økonomisk situation de seneste år har været nødt til at satse på unge talenter. Og unge spillere laver flere fejl grundet manglede rutine. Der er ikke råd til at fejle i Europa. Det er de seneste års resultater et klart udtryk for, siger han.

De europæiske pladser er således fordelt, at hvert lands samlede antal point for de seneste fem sæsoner regnes sammen, og derefter fordeles pladserne i forhold til, hvor højt man som land ligger på ranglisten. Lige nu er Danmark allerede dumpet fra den vigtige 15.-plads ned som nummer 19, og vi kan ryge længere ned endnu. Dermed er den direkte Champions League-plads også væk.

Og derfor kan vi måske gå en tid i møde, hvor der bliver langt mellem Champions League på dansk jord. I hvert fald tror Esben Hansen, at et kommende dansk mesterhold får svært ved at klare kvalifikationen ind i turneringen - også den økonomisk stærkeste klub, FC København, hvis den skulle gå hen og blive mestre. Han savner en ageren på transfermarkedet fra FCK, som signalerer, at det betyder noget for klubben at være klar til det niveau.

- Jeg synes, man ser, at sulten mangler hos nogle af de etablerede spillere. Santin og Bolaños skulle være solgt. De besidder stadig nogle fodboldmæssige kvaliteter, men sulten, FCK-sulten, mangler. Det er lang tid siden, at Carsten V. Jensen har haft et godt transfervindue. Det trænger de virkelig til, hvis de skal have europæisk succes. De mangler en spiller som Christian Poulsen, som har rutinen og altid holder et vist niveau, konkluderer han.

 

Dagens Gossip