Nu tror vi på økonomien igen

Vi oplever, at vores families økonomiske situation er bedre end for et år siden. Vi venter, at landets økonomi vil have det bedre om et år. Og at vores egen også får det bedre.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor forbrugernes forventninger til den aktuelle økonomisk situation steget betydeligt i juni, nemlig fra minus 2,6 i maj til 3,4 i juni. Det er det største spring i forbrugertilliden i mange år.

Den høje forbrugertillid er overraskende positivt nyt - ikke mindst for de analytikere, som Ritzau Finans har talt med, og som havde ventet en forbrugertillid på minus to. Samtidig havde Bloomberg-analytikere ventet et detailsalg på plus 0,4 procent, hvilket lå meget tæt på den faktiske stigning på 0,3 procent. En stigning, der kommer efter to måneder med fald i det danske detailsalg.

Årets bedste tal

Ifølge cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit er her tale om »årets bedste tal på årets varmeste dag«:

»Det må siges at være en stor positiv overraskelse. Vi havde ellers forventet, at den ophedede diskussionen omkring nødvendigheden af nye finanspolitiske lempelser, havde fungeret som en kedelig påmindelse til danskerne om den vækstkrise, dansk økonomi befinder sig i. Det har ingenlunde været tilfældet, således ser forbrugerne nu mere positivt på såvel egen som den samlede økonomiske situation. Men ikke nok med det, så forventer danskerne nu faldende arbejdsløshed for første gang siden april 2012,« siger han i en skriftlig kommentar, og henviser til, at danskerne for første gang siden april 2012 tror på, at arbejdsløsheden vil være lavere om et år, end den er i dag.

Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRF Kredit, supplerer, at troen på lav ledighed stimulerer forbruget:

»Det er godt for danskernes lyst til at bruge penge om end, at vi tror at dette er lidt for optimistisk. Ikke mindst fordi teknikaliteter vil betyde, at ledigheden vil være stigende igennem året«, skriver han i en kommentar.

Ud af det blå

Den overraskende store tro på fremtiden kommer også bag på seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank. Han har svært ved at finde en enestående begivenhed, der skal kunne forklare det opsigtsvækkende hop i danskernes syn på fremtiden.

»Det største spørgsmålstegn, som man kan sætte ved tallene i dag, er vel det faktum, at bedringen kommer lidt ud af den blå luft. Det er svært sådan at komme på en helt konkret begivenhed eller nyhed, der skulle have gjort så stor en forskel. Men det kan selvfølgelig være, at stemningen på boligmarkedet efterhånden er ved at være steget så meget, at det nu slår mere generelt ud i forbrugernes syn på økonomien,« foreslår han i en kommentar til tallene. For detailsalget gælder det, at stigningen i maj primært skyldes en stigning på 3,6 procent inden for tøjsalg, efter to sløje måneder med et samlet fald på 3,1 procent, fremgår det af tallene fra Danmarks Statistik.

Inden for »andre forbrugsgoder« steg salget 0,3 procent, mens danskerne købte færre fødevarer og andre dagligvarer og dermed gav varegruppen et fald på 0,5 procent.

 

Dagens Gossip