Nu vælger tjekkerne ny præsident

Det er en æra, der slutter, når tjekkerne fredag og lørdag vælger ny præsident ved det første direkte præsidentvalg i det centraleuropæiske land.

Valget markerer afslutningen på en epoke med den farverige og omstridte Vaclav Klaus som statsoverhoved. Den 71-årige euro-skeptiker, der er blevet kaldt "Østeuropas Margaret Thatcher", kan ikke genopstille efter to gange fem år på præsidentposten.

Der er ingen klar favorit til at efterfølge Klaus, som sammen med Vaclav Havel har domineret det politiske liv i det moderne Tjekkiet.

I alt ni kandidater er opstillet, og i mange europæiske hovedstæder er der forventninger om, at valget under alle omstændigheder vil medføre, at der kommer en mere fremkommelig og EU-venlig præsident i landet.

- Mens Klaus har været præsident har tjekkerne skabt så mange problemer i EU, at man i Bruxelles har talt om "Cirkus Prag," siger en diplomat, der ønsker at være anonym.

Favoritterne til at vinde præsidentvalget er socialdemokraten Milos Zeman, som er tidligere premierminister, og centrumpolitikeren Jan Fischer, der også er tidligere premierminister.

Efter kommunismens fald var Tjekkiet økonomisk tilbagestående, men efter to årtier med konstante reformer og europæisk samarbejde i EU er der en dynamisk udvikling i gang i landet med en støt voksende middelklasse.

For øjeblikket er Tjekkiet et af de de eneste lande i Europa, som har vækst, men trods mange gennemgribende reformer i de seneste årtier, er korruption fortsat et stort problem.

Præsidentvalget, der afsluttes med en anden valgrunde om to uger, finder sted 20 år efter opdelingen af Tjekkoslovakiet i Tjekkiet og Slovakiet.

Tjekkiet har 10,5 millioner indbyggere, mens Slovakiet har 5,4 millioner.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip