Nulvækst sender atter Socialdemokraterne og Venstre i clinch

Det understregede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), under Folketingets åbningsdebat torsdag.

»For mig giver det ikke rigtigt nogen mening at stå og garantere præcis, hvor mange offentligt ansatte, der er i Danmark om syv år. Det har regeringen ikke noget tal på, og det har jeg heller ikke noget tal på, for det kan man ikke sige præcis. Det afhænger jo af de tusindvis af beslutninger, der træffes derude,« sagde Løkke.

Samtidig påpegede partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), at der sidste år under den nuværende regering blev 9.100 færre offentligt ansatte, mens regeringen forsøgte at få Venstre til at svare på, hvor mange færre offentligt ansatte, der vil være, hvis Venstres planer om nulvækst i det offentlige bliver gennemført.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), brugte blandt andet sin tid på talerstolen til at understrege, at Danmark igen er på rette spor efter en række år med tunge skyer over økonomien.

»Og som en af dem, der var med på oprydningsholdet, vil jeg godt sige: Jeg håber, I havde en god fest, jer der var med. For den var dyr for Danmark,« lød det Heunicke med slet skjult henvisning til de borgerlige partier.

Ifølge en undersøgelse, som AE-rådet har lavet for Ugebrevet A4, vil konsekvenserne af Venstres ønskede nulvækst i det offentlige være en beskæring af 24.200 offentligt ansattes stillinger i 2020. Og hvis sundheds-, uddannelses- og ældreplejepersonalet fritages for nulvæksten, sådan som Venstre har foreslået, vil det gå ekstra hårdt ud over andre grupper i det offentlige, såsom politi- og militærfolk.

Men den følgevirkning er cheføkonom og vicedirektør i CEPOS, Mads Lundby Hansen, ikke enig i.

»Jeg synes, at det er en unuanceret fremstilling af nulvækst. Når man har nulvækst, betyder det, at der som udgangspunkt er råderum til et uændret antal offentligt ansatte. Men der kan ske det, at man lokalt i kommuner og hospitaler vælger at købe flere varer og tjenester i den private sektor, for eksempel bedre operationsudstyr. Hvis man gør det, får man en bedre service til patienter og borgere, men samtidig lidt færre offentligt ansatte. Det er ikke et problem, fordi det handler om, at borgeren skal have den bedste service overhovedet. Målet er den bedste offentlige service og ikke et bestemt antal offentligt ansatte,« siger han

Et svar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på et spørgsmål stillet i Finansudvalget viser, at der blandt 1.000 danskere er 153 ansat i det offentlige. Danmark er dermed kun overgået af Norge på listen over OECD-lande med flest offentligt ansatte.

»Det er grundlæggende udtryk for, at vi har en offentligt sektor, som er blandt de største i verden. Og det medvirker til, at vi også har OECDs højeste skattetryk. Det er et problem for den danske vækst, og det er et problem for den danske konkurrenceevne i en globaliseret økonomi,« siger Mads Lundby Hansen.

 

Dagens Gossip